HAROM Studio

Új fiatal csapat jelent meg a hazai kreatív alkotók színterén Agócs Bence, Borbás Marci és Csizmadia Bendegúz személyében – Ők a HAROM Studio. Bence és Bendegúz még középiskolából ismerik egymást, később együtt dolgoztak egy pólógyártó cégnél, s innen már csak egy lépés volt a saját közös vállalkozás, melyhez harmadik tagként csatlakozott Marci a közelmúltban. Így született meg a HAROM, melynek keretében Bence webfejlesztéssel, webdesignnal, Bendegúz fotóval és videóval, Marci pedig grafikai tervezéssel és illusztrációval foglalkozik. A HAROM Studio hűen tükrözi az alkotók mentalitását – egyszerű és nagyszerű dolgokat szeretnének létrehozni.

harom

Mi jellemzi a HAROM profilját, mivel foglalkoztok?

Bendegúz: Digitális tartalmakat készítünk: fotó, kisebb mozgókép, videó, grafika, webtervezés és arculattervezés – ezek az elsődleges alkotóterületeink. Úgy látjuk, hogy ebben a műfajban vagy egyszemélyes szabadúszó alkotók, vagy nagy ügynökségek vannak jelen – a kettő között van egy rés, ebben működik a HAROM.

https://vimeo.com/234533612

Mennyire fontos, hogy legyen egy frissen induló designer csapatnak karakteres, saját stílusa, illetve mennyire kell kiszolgálni a megrendelői igényt?

Bendegúz: Úgy látom, hogy itthon nagyon kevesen dolgoznak a megfelelő alázattal alkalmazott munkák esetén. A mi célunk, hogy összehozzuk a megrendelői igényeket a saját stílusunkkal. Nem szeretem ráerőltetni a saját koncepciómat az ügyfeleinkre, sok esetben azonban azt látom, hogy a tervezők önérzeti kérdést csinálnak ebből. Szerintem az a dolgunk, hogy feladatot és problémát oldjunk meg úgy, hogy a végeredmény egy jó minőségű munka legyen. Természetesen megpróbáljuk meggyőzni az ügyfeleinket arról, amit szakmailag jónak gondolunk, de a kompromisszumkészség nagyon fontos. Szeretem elmagyarázni, hogy egy design miért olyan, amilyen. Lehet, hogy ez több idő, de mindig jó eredményre jutunk ezáltal.

Marci: Én úgy állok neki egy feladatnak, hogy sokszor megmutatok szélsőségesen bevállalós megoldásokat is. Volt már, hogy csodálatos meglepetések értek ennek köszönhetően. Mindig készítek egy középutas vizuális megoldást, amire a sterilitás és a designközpontú gondolkodás jellemző, de emellett szívesen megmutatok szélsőségesebb ötleteket is, amiből aztán mindig lehet redukálni.

tenshi2 tenshi3

0001 0002

Hogyan tud hatékonyan együtt dolgozni egy három fős csapat?

Bendegúz: Nagyon sok tehetséges ismerősöm van, akik izgalmas, kreatív munkákat készítenek, de úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy jól tudjunk együttműködni, emellett legalább 50%-ban fontos az, hogy mennyire akar valaki dolgozni és mennyire hajlandó kompromisszumokra. Nálunk nagyon jól működik az, hogy rögtön kimondjuk a problémáinkat, nem raktározzuk őket. Szerencsére vagyunk olyan jóban, hogy ne jelentsen gondot beleáállni egy-egy szakmai vitába. Kíméletlenek tudunk lenni egymással, nem szépelgünk, kimondjuk, amit gondolunk, de mindig meg is indokoljuk. Szerencsés, hogy a kritika nem paralizál, hanem inkább motivál mindannyiunkat arra, hogy jobbat csináljunk.

Úgy gondolom, hogy akkor lehet jól együtt dolgozni, ha működik az emberek között egyfajta kémia. Ha közös az értékrend és ugyanaz a humorfaktor, ha megegyezik az ízlésetek, ha egy nyelvet beszéltek, akkor nincsenek félreértések és szórakoztató a közös munka. Ez nálunk tök jól összeállt. Mindig számíthatunk egymásra: nem is kell sokszor szívességet kérni, egyértelmű, hogy segítünk egymásnak.

fingercrossed_012 fingercrossed_010

fingercrossed_06

Marci: Alapvetően közös az érdeklődési körünk, ez sokat számít. Ha van olyan projekt, amiben nem veszünk részt mindhárman, az egyénileg készített munkákat a végén mindig bedobjuk a közösbe véleményezésre, mert fontos számunkra, hogy a többiek mit gondolnak.

Bence: Tiszteljük egymást és egyértelmű mindhármunk számára a közös cél. Alázatosan tudunk együttműködni. Kellettek nagyon a tanuló évek és a tanuló munkák, ezek nélkül nem tudnánk ma ilyen hatékonyan együtt dolgozni.

harom_2

Hogyan dolgoztok az ügyfeleitekkel?

Bence: Fontos, hogy arculat és weboldal tervezés esetén a legelső megbeszéléseknél mindhárman jelen legyünk, hogy minden szakmai kérdésre rögtön érkezzen választ és mindhárman szerezzünk benyomást az ügyféllel és az igényeivel kapcsolatban. Ez persze rengeteg energiát igényel. Fexibilisek és toleránsak vagyunk, szívesen alkalmazkodunk bizonyos határokon belül – úgy gondolom, ez viszi előre a közös munkát. Egyikünk sem kényelmes: ha éjjel kettőkor kell elmenni valahová, akkor éjjel kettőkor megyünk, ha hajnalban kell kelni, hajnalban kelünk. Ha megígértük és vállaltuk a feltételeket, természetesen megcsináljuk.

Az empátia is nagyon fontos, és úgy tapasztaltuk, hogy ez bizalmat eredményez és a jó közös élmény mindkét fél számára nagyon fontos. Emellett nagyon komolyan vesszük a határidőket, amiket ígérünk. Ezzel egyébként a kisebbséget kéviseljük a szakmában, az ügyfelek viszont komolyan értékelik. Sokszor meg is lepődnek. Ebből lesznek a visszatérő megrendelők.

Manapság bárki lehet fotós, grafikus, webdesigner – mindenkinek ott van a kezében a technlógia, amivel semmi gond nincs, viszont nagy a sokaság és igen változó a minőség, így ha valaki ebben a felhozatalban megbízható és jó minőségű munkát végez, azzal igenis ki lehet tűnni a tömegből.

poppins4 poppins2

Van kedvenc profilotok?

Bendegúz: Nem emelnék ki konkrét szegmenst, azt mondanám inkább, hogy a jó ügyfeleket szeretjük.

De milyen a jó ügyfél?

Bendegúz: Az egyik kedvenc munkánk a Belga zenekar weboldala, amin épp most dolgzunk. Ők egyszerűen csak megnézték a logónkat és ennyi alapján látták már, hogy fogunk tudni együtt dolgozni. Egészen rövid egyeztetés után  átmentek a tervek, persze biztosan az is számít, hogy a zenekar egyik tagjának van ügynökségi tapasztalata, alapvetően egy nyelvet beszéltünk első pillanattól fogva. Egyfajta lebegő érzés volt a közös munka, klasszul reagáltunk egymásra, kötetlen volt, jól ment, mindenki mindig ott volt időre – jó is lesz az eredmény. Nagyon jó érzést adott az is, hogy volt tér a kísérletezésre. Hosszú távon az a célunk, hogy ehhez hasonló kisebb, de szabadabb munkákon dolgozhassunk.

A HAROM Studio jelenleg főállású munka az életetekben, vagy mással is foglalkoztok emellett?

Bendegúz: Én idén kezdtem el a MOME médiadesign képzését. Ez kicsit még izgalmas, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a munkát és az egyetemet, mert minden fronton szertenék helytállni. Az időbeosztás kulcsfontosságú, de szerencsére ebben a magam ura vagyok.

Bence: Én a HAROM mellett egy jégkorong egyesülettel dolgozom jégen és jégen kívül is – ez egyszerre szervezési munka, versenysport és edzés. Emellett aztán a közös munka sokszor az éjszakai műszakba csúszik.

styelwalker_07 noemi_13

Min dolgoztok most?

Marci: A korábban említett Belga oldal megy most, itt a webtervezési és fejlesztési szakaszban járunk, most keztünk neki a Bestia étterem új arculatának, ez egyelőre koncepció fázisban van. A Kishúsom számára készítünk gasztrofotókat, és egy startup eventnek készítünk képanyagot. Egy fiatal építésznek és egy svéd kozmetikai márkának terveztünk még ezek mellett új arulatot.

Bendegúz: Korábbi munkáim során megismertem egy filmes céget, valószínűleg a nagy őszi dömping után a télen megcsináljuk az új arculatukat és a weboldalukat is.

Mit gondoltok a növekedésről?

Bendegúz: Egyelőre kicsiben gondolkodunk. Itthon mindenkinek az a célja, hogy fejlődjön-fejlődjön-fejlődjön, mi ezzel szemben mennyiségben nem szeretnénk fejlődni. Az a célunk, hogy a mostani felállásban dolgozzunk és minőségi munkát végezzünk. Szeretnénk megtartani ezt a léptéket és ebben szeretnénk profik lenni.

harom.studio

www.instagram.com/harom.studio

facebook.com/harom.studio

vimeo.com/haromstudio