Növényi festés workshop Szakács Nikivel

Egészen különleges ünnepi workshoppal zárjuk decemberi workshopsorozatunkat: a növények természetes színeit, lenyomatait alakítjuk különleges textilmintákká december 16-án a Stilshopban Szakács Nikivel! A selyemsálat előkezelve, azután a gőzbe téve az organikus anyagok, szirmok, levelek megismételhetetlen mintákká alakulnak a kendőkön. A virágok aromáját belélegezve feltöltődhetünk és előhívhatjuk saját benső színeinket!

Szakács Niki kapcsolata a növényekkel nem éppen újkeletű: vidéken nőtt fel, mindennapi közelségben a természettel, a növényekkel. Később a MOME textiltervező szakán diplomázott, már ebben az időszakban is különös figyelmet szentelt a természetes alapanyagoknak, majd az egyetem elvégzését követően a növényi festés, a természetes texilek megmunkálása került szakmai tevékenységének fókuszába. A legtermészetesebb alapanyagokkal dolgozik: selyemmel, gyapjúval, kenderrel és lennel, melyeket növényi festékekkel fest meg. A folyamat teljes egészét maga végzi a növények begyűjtésétől kezdve a festett anyagból létrehozott ruhák és kiegészítők elkészítéséig.

Niki sok éven át vezette a Skanzen textilműhelyét: itt adta át a nemzetközi forrásokból és sokszáz éves hagyományokból összegyűjtött gazdag ismeretanyagát a növényi festés és a különféle textil-megmunkálási eljárások területéről.

A növényi festés különlegessége éppen az a figyelmes odafordulás, mellyel a korábban ismeretlen természetes anyagok, kerti virágok-növények ezerféle használati módjának elsajátításán keresztül a természethez kapcsolóhatunk. Ki gondolná, hogy akár a kertünkben számtalan különféle festőanyag fellelhető? A diófa, a sóskabokor, a borostyán mind ezek közé tartoznak: a borostyánnak a termése is fest, a sóskaborbolya gyömölcséből pedig gyönyörű pasztell rószaszín festékanyag nyerhető. És ha végiggondoljuk a változó évszakok kínálta festőnövényeket, természetközeli módon élhetjük meg az évszakok változásait, és a különböző hónapok nyújtotta természetes növényi gazdagságot.

“A gyűjtögetéssel kezdődik minden, ehhez jó, ha tudom, hogy mit keresek, és vannak jól bevált lelőhelyek. Ezután meg kell főzni a növényt, majd leszűrni – ezzel megkapjuk a festőlevet. Ebbe a festőlébe merítjük az anyagot vagy fonalat. A színek rögzítésén sok múlik, és a rögzítő anyagokkal lehet variálni a színárnyalatokat is. Egy növénnyel soha nem lehet még egyszer ugyanolyat festeni, így minden darab valóban egyedi. Jóllehet az alaprecept nem bonyolult, a kísérletezés az anyagokkal és a technikákkal azonban egy élethosszig tartó felfedező folyamat. Számomra többek között ez egy meditációs folyamat is: amerre járok, a festék nyersanyagai után kutatok, ismerem a gyűjtött növény eredetét, én tisztítom és készítek belőlük színezéket. Előkészítem a textilt, amit aztán megfestek velük. Minden perc a mélyebbre jutásról szól.  Öröm számomra, hogy a foglalkozásaimon és a termékeimben ezt megoszthatom az erre fogékony embertársaimmal.” – mondja Niki.

Ha szeretnétek Ti is megtapasztalni a gyönyörű növények és a természetes selyem találkozásának csodáját, tartsatok velünk december 16-án, szombaton a Stilshop workshopján!

FESTÉS NÖVÉNYEKKEL WORKSHOP
.::: festive plant colors :::.

Helyszín: Stilshop / Hygge

Időpont: December 16. szombat, 14.00 – 18.00

A workshop részvételi díja 11.000 Ft, ez tartalmazza egy extra méretű, 45×180 cm-es hernyóselyem sál elkészítését, amelyet sokféle csodás friss és szárított növénnyel mintázhattok meg. 

A növényi színekkel mintázott selyemkendődhöz most ajándék díszdobozzal kedveskedünk.

Az alkotás közben vendégeink vagytok a Hygge kávézójában egy helyben sütött péksüteményre és szuper dán specialty kávékat is kóstolhattok majd a süti mellé!

Az esemény Facebook oldalát ITT találjátok!

Jelentkezés:
szakacsniki@gmail.com
A regisztrációnál adjátok meg a teljes nevetek és a telefonszámotokat!
Regisztráció és díjfizetési határidő: december 13., szerda.