Budapest100 – Huszonnégy a háromszázból

December 14-én mutatták be a “Budapest100 történetek – Huszonnégy a háromszázból” című könyvet az OSA Arany János utcai épületében, ahonnan a Budapest100 népszerű programsorozata 2011-ben elindult. Tegnap pedig futárral érkezett meg hozzám egy ajándék példány, melynek azért örülök különösen, mert az építészeti hagyományok és az értékőrzés-megosztás különösen fontosak számomra! Ezúton is nagyon köszönöm a We Love Budapestnek, a Budapest100-nak és a K-nek a meglepetést!

A Budapest100 rendezvény egy civil városi ünnep, amelynek célja, hogy felhívja a budapestiek figyelmét a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire. 2011-ben azzal a szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, hogy legyen egy olyan hétvége, amikor mindenki megismerheti és megszeretheti a minket körülvevő várost, épületeivel és lakóival együtt.
A rendezvény célja az is, hogy már a szervezés előkészítő fázisában közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. A Budapest100 első hat éve során az érdeklődők 300 budapesti házba látogathattak el, melyek közül 24-et mutat be 160 oldalon a decemberben, limitált példányszámban megjelent könyv.

A kiadvány egyfajta szubjektív városkalauz, hiteles várostörténet és magántörténelem egyben a Budapest100 első 6 évéről. A gazdag fotóanyaggal illusztrált kötetben a házleírások levéltári kutatásokon, a házak lakóival készült interjúkon alapulnak. Olyan épületek kaptak helyet a könyvben, amelyeknek története, lakóinak sorsa izgalmas és érdekes a várostörténet, a magántörténelem iránt érdeklődőknek. Mivel a Budapest100 nem a műemlékeket keresi, hanem a korszakot, a könyvben gyönyörűen felújított és romos állapotukban is impozáns épületek egyaránt bemutatkoznak.  Mert a Budapest100 szerint minden ház érdekes!

A kutató művészettörténészek azon voltak, hogy pontosan megidézzék a 100 évvel ezelőtti pezsgő életű székesfőváros hangulatát és azt is, amit közben elmosott az idő, lerombolt a történelem. A házak szellemét a falak őrzik és az ott élők adják tovább. Ezzel a könyvvel egy újabb generáció is megtette a magáét: kézbe vehető a 100 éves Budapest egy darabkája.

Már karácsony előtt elfogyott  sajnos az első kiadás minden darabja, de a kiadó és a szervezők már dolgoznak az úrjanyomáson, és hamarosan talán angol nyelven is megjelenik a kiadvány!

A könyvbemutatóval egyidejűleg bejelentették, hogy 2018-ban május első hétvégéjén rendezik a Budapest100 programját, amelyben ezúttal a terek kapják a főszerepet. A kutatások már elkezdődtek, és a fotósok is dolgoznak. Az önkéntesek hamarosan jelentkezhetnek a programra, az érdeklődők pedig a tavasz folyamán a túrákra!

A Budapest100 lebonyolítója és a könyv felelős kiadója a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. A könyv főtámogatója a We Love Budapest. A  könyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap és a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum támogatta.

Budapest100
Nyissunk a térre!
2018. május 5-6.