Keretek között

Aránylag már rég, november közepe óta van nyitva a Magyar Nemzeti Galériában a Keretek között című kiállítás, mely a hatvanas évek művészetét járja körül az ’56-os foradalom és a ’68-as prágai tavasz eseményeinek keretében, Petrányi Zsolt kurátori munkája mellett. Én csak most hétvégén jutottam el a kiállításra, és nagyon örülök, hogy nem maradtam le róla!

Mácsai István: Lány fekete kucsmában, 1963

A kiállítás 350 művet vonultat fel, melyek között épp úgy látunk a korszakból meghatározó festményeket, szobrokat, garfikákat, ahogy könyveket, plakátokat, bútorokat és iparművészeti tárgyakat, köztük olyanokat is, melyek nem képezik részét hivatalos múzeumi gyűjteménynek, így nem is láthatta még a közönség.

Kerényi Jenő: Béke, 1957
Molnár Béla: Tüllterítő, 1963
Makrisz Agamemnon: Mauthauseni emlékműterv, 1960

A midcentury reneszánsza idején (ami töretlen sikerrel arat már vagy egy évtizede a belsőpítészet, grafika és design területén egyaránt) természetesen nagyon hálás a téma, a magyar szocreálba az elmúlt évtizedekben belefáradt látogatói szemnek pedig különleges és üdítő perspektíva teljes képző- és iparművészeti, illetve kultúrpolitikai kontextusban szemlélni a korszak lenyomatát.

Hincz Gyula: Mozaikterv – részlet, 1960-as évek

A kiállításon remekül megfigyelhető, hogy a 3T korszak szigorú kultúrpolitikai kereteinek ellenére milyen sokféle kísérlettel próbálták megtalálni azt a kortárs kifejezésmódot, ami mind a hatalomnak, mind az alotónak is “belefért” még. A nyílt beszéd helyett ekkor alakult ki igazán a kettős beszéd, a sorok között olvasás, a kódolás és dekódolás rafinált kommunikációs kultúrája, a keretek alig észlelhető, a határesetekben azonban nagyon is keményen megtapasztalható világa.

Czimra Gyula: Házak, 1965

A kiállított művészek között a korszak olyan nagy mestereivel találkozunk, mint Kokas Ignác, Somogyi József, Kurucz D. István, Berki Viola, Kondor Béla, Csernus Tibor, Gruber Béla, Korniss Dezső, Gyémánt László vagy Mácsai István. A kiállításon néhány olyan külföldi alkotó – Picasso, Fernand Léger, Renato Guttuso, Bernard Buffet – művét is láthatjuk, amelyek akár tematikus értelemben, akár stílusukat tekintve inspirálták az itthoni művészeket.

Bernard Buffet: Nő csirkével, 1947

A kiállítás február 18-ig látható a Galériában, mindenképp nézzétek meg, különleges élmény!