Magyar Design 2018 – Lantos Judit

Lantos Judit 1988 óta foglalkozik kerámiával. A Kézműipari Szakiskolában 2003-ban tett keramikusi szakvizsgát és ezt követően hozta létre önálló műhelyét Szentendrén. 2006-ban megalapította a Szentendrei Keramikusok Egyesületét. Évekig dolgozott iparművészek műhelyeiben, ahol megtanulta a szakma alapvető technikáit, a korongozást, az öntést, a préselés és a felrakás technikáját. Ma már főleg öntéssel készíti használati és dísztárgyait különféle anyagokból az agyagtól a porcelánig.

Judit munkáit a minimal craft, vagy a slow made irányzat alá sorolja legszívesebben, híszen kizárólag kézi munkával dolgozik, stílusára pedig a letisztult visszafogottság és a kevesebb több elve jellemző leginkább. Pasztell színeket és élénk árnyalatokat egyaránt használ, tárgyainak épp úgy remekül állnak a finomabb árnyalatok, mint az erőteljes színek, így különféle enteriőrökben is remekül megtalálják a helyüket.

Étkezési kerámiái gyakran finoman texturált felületűek, szívesen dolgozik speciális mázazással, sajátos felületi kezelési eljárásokkal. Judit igazi kísérletező kedvű alkotó: időről-időre újabb anyagokkal, technikákkal és mázakkal készíti gyönyörű tárgyait.

“Igyekszem hagyni, hogy érvényesülhessen az, ami eleve szép: a porcelán végtelen tisztasága, áttetszősége, nemes felülete, a fajansz csodás formálhatósága, színgazdagsága” – mondja Judit az alkotás folyamatáról.

A kemencéjéből kikerültő minden tárgya egyedi, kézzel készített darab, érzékelhető rajtuk az alkotó ujjlenyomata, a kézi munka apró egyenetlenségei és a formák kötetlen szabadsága különlegesen szerethető hangulatot kölcsönöznek tárgyainak.

Judit alkotásai rendszeresen megtalálhatók a WAMP design vásárokon, április 11. és 15. között pedig az Otthon Design kiállítás Magyar Design standján lesznek megtekinthetőek!

Otthon Design – Magyar Design kiállítás

2018. április 11-15.

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont – G Pavilon
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitvatartás: 2018. április 11-15.
Szakmai napok: 2018. április 11-13., 9.00-18.00
Közönség napok: 2018. április 14., 9.00-18.00, április 15., 9.00-17.00