Magyar Design 2018 – Laokoon Design

Szentirmai-Joly Zsuzsanna a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2011-ben végzett textiltervezőként. Az általa kifejlesztett speciális “mozgószövet” első prototípusai 2013-ban debütáltak a bécsi Blickfang kiállításon, majd ezt követően a legevesebb nemzetközi szakmai eseményeket is végiglátogatták: bemutatkoztak a londoni Design Week-en, a 100% Design kiállításon Shanghaiban, a milánói vásáron és a Dubai Design Week-en, ahol számos díjat és szakmai elismerés szerztek. Zsuzsanna a Laokoon Design brandet az X-Ventures Capital Fund befektetési alap által életre hívott start-up keretében építette fel, a speciális gyártástechnológiára épülő fejlesztéseik mára már szabadalmi védjeggyel rendelkeznek.

Az úgynevezett „mozgószövet” hagyományos kézi szövéssel készül, az egymáson elcsúszni képes sorok különleges formákat és felületeket alkotnak, ezáltal az anyag kiválóan alkalmas extravagáns divatkiegészítők és ruhák tervezésére, de legfőképpen lakberendezési területen való felhasználásra. A textiles feltaláló-alapító Csizmadia Zsolt formatervezői segítségével hozta létre a márka lámpakollekcióját, melyet 2016 őszén követett az első falburkolat kollekció.

Az idei Otthon Design kiállítás Magyar Design standján április 11. és 15. között a Laokoon Design termékei is bemutatkoznak. Megtekinthető lesz a kiállításon a “Laokoon by Maison Marquise” limitált szériás kapszulakollekció csupa arany színű, felületgazdag “Danae” asztali lámpája, melyet Tóth Bori divattervező  2017-es ősz-téli kollekciója és az art deco manhattani irányzata ihletett, illetve a szándék, hogy – külföldi példák alapján – egy, csak limitált darabszámban legyártott haute couture kollekcióban ötvözzék a két magyar brand jellegzetes stílusjegyeit.

Danae asztali lámpa a Laokoon by Maison Marquise kollekcióból, Fotó: Gosztom Gergő

Szintén a kiállítás alkalmával mutatkozik be elsőként a játékosan formálható, a tengeri lény pulzálását imitálóan alakítható biomorf “Medusa” lámpatípus, egy puha eozinmázra emlékeztető varázslatos felületű búrával.

Laokoon Medusa Delirium – asztali lámpa, Fotó: Gosztom Gergő

A Laokoon Design a lámpák mellett jelenleg 25 féle színben 3 féle mintázattal gyárt puha tapintású, hang-, és hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező térhatású falburkolatot. A kiállításon látható “Dragon” típus jellegzetessége, hogy a négyzetes panelek puzzle-szerűen, látható illesztés nélkül kapcsolhatóak össze. Szintén ezen a kiállításon debütál az exkluzív, éleiben világító hullámzóan pikkelyes felületű, a térnek igazán különleges hangulatot nyújtó 3D falburkolat is.

Laokoon Quartz-Silver – térhatású falburkolat, Fotó: Gosztom Gergő
Laokoon Pegasus-Champagne – térhatású falburkolat részlet, Fotó: Gosztom Gergő
Laokoon Garuda-Gold – térhatású falburkolat, Fotó: Gosztom Gergő

Otthon Design – Magyar Design kiállítás

2018. április 11-15.

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont – G Pavilon
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitvatartás: 2018. április 11-15.
Szakmai napok: 2018. április 11-13., 9.00-18.00
Közönség napok: 2018. április 14., 9.00-18.00, április 15., 9.00-17.00