Magyar Design 2018 – Sass-Hegedűs Ágnes

Sass-Hegedűs Ágnes porcelántervező művész 2016-ban a Moholy-Nagy Ösztöndíj keretében a Herendi Porcelánmanufaktúrával együttműködésben hozta létre különleges lámpacsaládját, melyet az idei Otthon Design kiállítás Magyar Design tárlatának keretében láthatnak az érdeklődők április közepén, a Construmán.

Az elmúlt évek során a Moholy-Nagy Ösztöndíj egyik sarokpontja a Herendi Porcelán-manufaktúrával kialakított kapcsolat volt, amelynek keretében a fiatal tervezők szabadon kísérletezve, ugyanakkor „éles” körülmények között, szakmai segítséggel próbálhatták ki terveiket.

Sass-Hegedűs Ágnes már a manufaktúrával folytatott korábbi együttműködés során szerzett tapasztalatokkal felvértezve kezdett egy új Herendi lámpacsalád kialakításába, amely jelentősen eltér a klasszikus vonalhoz illeszkedő vázalámpáktól. Inspirációt a tradíciókból és a természeti formákból merített; összefűzhető porcelántestekből olyan lakberendezési elemeket hozott létre, amelyek ékszerként díszíthetnek egy belső teret.

A modulos felépítésű, ritmikusan ismétlődő formákból álló, függesztett lámpatest gyöngysorra hasonlít, s elsősorban hangulatvilágítást nyújt. A szerelék központját egy alumíniumból készült, alul-felül záródó LED-soros tengely alkotja; csaknem valamennyi elem megtalálható a boltokban, így a gyártáshoz újabb alkatrészek elkészítésére nem volt szükség. A kiegészítő elemek egységesen illeszkednek minden porcelán alkotórészhez, így az egyes darabok könnyen sorolhatók, sőt lehetőség szerint továbbfejleszthetők, belőlük így újabb, különlegesebb kompozíciók is kialakíthatók.

A variábilis lámpaegyüttesben a kézműves munka ugyanúgy szerepet kap, mint az ipari innováció, s így tükröződik benne tradíció és újítás Herendet jellemző egymásmellettisége is.

Otthon Design – Magyar Design kiállítás

2018. április 11-15.

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont – G Pavilon
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitvatartás: 2018. április 11-15.
Szakmai napok: 2018. április 11-13., 9.00-18.00
Közönség napok: 2018. április 14., 9.00-18.00, április 15., 9.00-17.00