Magyar Design 2018 – Plydesign

A Plydesign az idei évben második alkalommal vett részt egyetlen hazai gyártóként Európa egyik legrangosabb bútorkiállításán, a stockholmi bútorvásáron. A Stockholmban bemutatott kollekció legizgalmasabb bútorai az idei OtthonDesign Kiállítás Magyar Design standján lesznek láthatóak április 11. és 15. között. 

Plydesign a stockholmi bútorkiállításon

A Plydesign alapítója, Babits Tamás édesapja a Balaton Bútorgyár korábbi termelési vezetője 25 évvel ezelőtt alapította saját rétegelt lemez bútorelemeket gyártó üzemét a Somló-hegy lábánál fekvő Kertán, az egykori téesz épületében, ahol évtizedeken át iskolabútor alkatrészek és olcsó, nagy mennyiségű bútorelemek készültek. Amerikai tanulóévei után Tamás a kertai üzem értékesítési vezetőjeként látott munkához. Dinamikus és eredményorientált sales-es beállítottságának és közvetlen, személyes kommunikációs stílusának köszönhetően alapjaiban változtatta meg a cég kommunikcióját és kereskedelmi működését: felismerte, hogy hosszú távon nem az alacsony ár, hanem a magas minőség és a megbízhatóság garantálja a vállalat nemzetközi versenypozícióját, így az olcsó, nagy mennyiségű gyártás helyett ma már skandináv és német bútorgyártó cégeket látnak el alkatrészekkel.

Plydesign a stockholmi bútorkiállításon

A skandináv piacra dolgozva megtanulták, milyen az Európában elvárt minőség, így hamar felmerült a kérdés, hogy ha tudnak jó alkatrészeket gyártani, miért ne tudnának minőségi, Európában is versenyképes saját bútorkollekciót létrezozni, melyen jelentősen magasabb haszon realizálható, mint a bútoralkatrészeken? 

Európai színvonalú bútorkollekcióhoz azonban európai színvonalú tervező is szükséges: Tamás a 2014-es milánói Satellite kiállítást követően ismerkedett meg Kerékgyártó András formatervezővel, aki finnországi tanulmányai során elkészített rétegelt lemez székeinek protoípusait állította ki Milánóban. Az első találkozást követően egyértelművé vált számukra, hogy hasonlóképpen gondolkoznak számos kérdésről és együtt fognak dolgozni a jövőben – kettejük együttműködése révén született meg a Plydesign márka 2015-ben.

Kerékgyártó András a Plydesign tervezője

A Plydesign eleinte speciális, saját fejlesztésű univerzális rétegelt lábazat gyártására fókuszált, melyet az üzemben évek óta gyártott székpalástokkal szereltek fel. Az székek meglehetősen sikeresek voltak a nemzetközi piacon, de ezek még távolról sem voltak bútorkiállításon bemutatható design darabok, ezért merült fel egy teljes egészében saját tervezésű és gyártású bútorkollekció ötlete, amivel sikerrel lehet bemutatkozni nemzetközi kiállításokon, és amely nagy mennyiségben, jó áron gyártható és eladható mind a közületi, mind a magán szektorban. Így született meg András tervezésében az első karfás- és bárszékből, majd dohányzó- és étkező asztalokból álló kollekció, mellyel 2017-ben, első alkalommal jelent meg a márka a Stockholmi bútorkiállításon.

Mothership étkezőasztal Flagship székekkel

A Plydesign bútrkollekció új darabjaihoz saját fejlesztésű, egyszerűen gyártható, kényelmes ülőfelületeket szerettek volna készíteni, de a tervezői maxmimalizmus és a piac telítettsége extrát kívánt: különleges, kiváló minőségű, ugyanakkor gazdaságosan kivitelezhető megoldásban kellett gondolkozniuk. A piackutatás eredményeinek ismeretében világossá vált, hogy ma már nagyon nehéz olyan újdonsággal előrukkolni a rételegelt lemez bútorok piacán, ami egyszerre újszerű és rendelkezik önálló karakterrel. Itt jött a képbe az úgynevezett 3D furnér, mint technológiai újítás.

Frigate szék
Frigate szék
Frigate szék

A 3D furnér technológia ugyan meglehetősen drága, kisebb felületen alkalmazva azonban különleges formaalakítás érhető el vele, magas komfortfokozatot tesz lehetővé, mindemellett pedig megtartható a fa természetes melegsége is. A hagyományos furnér és a 3D rétegelt lemez ötvözésével született meg az a hibrid változat, melyből a Plydesign legújabb fejlesztésű Frigate székének háttámlája készült. Az új és a hagyományos technológia ötvözete révén a Frigate szék ugyanazt a komfortfokozatot és ergonómiai minőséget biztosítja, mint a már piacon lévő teljes 3D furnéros székek, ugyanakkor mindezt jóval több felhasználó számára elérhető módon. A Frigate szék megtekinthető a Magyar Design kiállítás alkalmával a Construmán. 

Otthon Design – Magyar Design kiállítás

2018. április 11-15.

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont – G Pavilon
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitvatartás: 2018. április 11-15.
Szakmai napok: 2018. április 11-13., 9.00-18.00
Közönség napok: 2018. április 14., 9.00-18.00, április 15., 9.00-17.00