Piet Hein Eek X IKEA

Évek óta járunk Európa egyik legizgalmasabb és legelőremutatóbb design eseményére, az einghoveni Dutch Design Week-re. Az eindhoveni design hét a város különböző pontjain várja a látogatókat a legizgalmasabb kiállításokkal és design eseményekkel, melyek közül Piet Hein Eek hatalmas stúdiókomplexuma az egyik legkülönlegesebb. Piet stúdiója évről-évre a legtehetségesebb feltörekvő tervezőknek biztosít bemutatkozási lehetőséget kendőzetlen indusztriális műhelykörnyezetben. Tavaly ősszel nagy meglepetésünkre a Hein Eek stúdióban azokat a bútorokat és kiegészítőket mutatták be, melyek az IKEA-val való együttműködés keretében most érkeztek meg az üzletekbe.

Nem újdonság, hogy az IKEA előszeretettel működik együtt feltörekvő designerekkel, akiknek kiváló minőségű és egyedi hangot képviselő munkáit megfizethető áron juttatja el az otthonokba. A Piet Hein Eek-kel való együttműködés azonban számos szempontból különleges (túl a személyes rajongásomon, ami nem csak a kortárs holland design egészére, de Hein Eek munkásságával kapcsolatban is abszolút adott). Hein Eek az egyik legelismertebb kortárs holland tervező, kinek karakteres munkáiban a kézi munka egyedisége, a természetes anyagok és tradicionális technológiák rusztikus őszintesége az oly nagyon szerethető németalföldi puritanizmussal vegyül. Az INDUSTRIELL kollekció darabjai olyan különleges bútorok és kiegészítők lettek, melyek a kézzel készített termékek egyedi jellegét megőrizve születnek nagyipari körülmények között.

Az egyik legnagyobb nehézséget a termékek egyediségének és különbözőségének megtartása jelentette az alkotóknak. A cél az emberek többsége számára megengedhető lakberendezési kiegészítők megalkotása volt, amelyek tükrözik a változatosság szépségét és azonosulni lehet velük. A kívánt eredmény elérése érdekében az IKEA-nak újra kellett gondolnia a termékgyártási folyamatait. A préselt üveg összetettsége például kezdetben kihívást jelentett, a megoldást végül két gép összehangolt működése biztosította, ennek köszönhetik különleges megjelenésüket az INDUSTRIELL kollekció pohár termékei.

A tömeggyártás nagy előnye, hogy a hatékony előállítási folyamatnak köszönhetően elérhető áron jó minőségű termék készíthető. Piet már pályája kezdetén szembesült azzal a problémával, hogy a nagy mennyiségben gyártott termékek alkotása együtt jár a  sajátos jelleg háttérbeszorulásával. A tervező és az IKEA céljai itt találkoztak: mindkét fél számára fontos kritérium volt, hogy a termékek nagy mennyiségben történő gyártása ne járjon együtt azok egyediségének eltűnésével. Az INDUSTRIELL kollekcióban a szükségletek és a vágyak találkoznak – az egyedi kialakítású bútorok és lakberendezési tárgyak tartósan a mindennapi életünk részévé válhatnak.

 

Ha tehát szeretnétek egy saját Piek Hein Eek darabot, ne habozzatok, az INSUDTRIELL kollekció első darabjai már kaphatók az IKEA áruházakban. Piet személyes beszámolóját az együttműködéssel kapcsolatban pedig itt olvashatjátok.

Az IKEA mindig is szem előtt tartotta a fenntarthatóság kérdését, legyen szó az alapanyagok beszerzéséről, a gyártási folyamatokról, vagy épp a folyamat végén a polcokra kerülő termékekről. Ennek megfelelően az INDUSTRIELL kollekcióhoz felhasznált fenyő alapanyag is kizárólag fenntartható forrásból származik.  A svéd lakberendezési óriás 2020-ra szeretné elérni, hogy a termékeihez felhasznált összes faanyag FSC minősítéssel rendelkezzen és környezetileg felelős módszerekkel legyen kitermelhető.