Magyar Design 2018 – MOME Székrehab

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem őszi félévében a formatervező tanszék hallgatói Kerékgyártó András és Juhász István oktatók vezetése mellett egy különleges székrehabilitációs tervezési kurzuson vehettek részt a Plydesign együttműködésével. A kurzus ereményeképp már nemhasználatos székpalástok kaptak új életet. 

Szabó Katalin munkája

Kerékgyártó András a Plydesign bútorgyártó cég vezető tervezője, s emellett a MOME oktatója a formatervező tanszéken. András és a Plydesign együttműködésében hírdették meg ősszel azt a speciális tervezési kurzust, melynek keretében az egyetemen “elhasználódott” könyvtári székeknek és a Plydesign által felajánlott ülőfelületeknek álmodtak a hallgatók új megjelenést.

Horváth Lili munkája
Németh Soma munkája
Csoma Sarolta munkája

A Plydesign néhány étkező- és bárszék ülőfelülettel támogatta meg a kurzust és felajánlotta, hogy a legjobban sikerült munkák tervezői elkísérheti a bútorgyártó céget februárban a stockholmi bútorvásárra a Plydesign vendégeként. A hallgatók szabadon áttervezhették az ülőfelületeket és saját elképzelésüknek megfelelő lábazatot tervezhettek hozzájuk, kikötés volt azonban, hogy a terveket le is kell gyártaniuk saját kézzel a MOME műhelyében.

Pinezits Petra munkája
Katona Brigitta munkája

A tervezési szakaszt intenzív, izgalmas műhelymunka követte, melynek keretében a hallgatók egymást segítve dolgoztak együtt. Külön kihívást jelentett számukra, hogy mindezt nem egy kifejezetten famunkára szakosodott műhelyben, hanem egy általános modellező műhelyben oldották meg, esetenként fémműves közreműködéssel. S jóllehet a feladat elsőre sokaknak kivtelezhetetlennek tűnt, végül kivétel nélkül mindannyian megvalósították terveiket saját kézzel.

Bodrogvölgyi Márk munkája

Ez a “meg tudom csinálni” típusú felismerés és a hozzá kapcsolódó sikerélmény volt valószínűleg a kurzus legfontosabb tanulsága a legtöbb hallgató számára, melyet a kiértékelés során igazi elismeréssel fogadtak az értékelő szakemberek és oktatók. És persze a februári stockholmi utazás, ahol a legrangosabb európai bútorkiállítás alkalmával simerkedhettek meg a legnevesebb designbútorok legújabb kollekcióival a Plydesign jóvoltából.

A féléves kurzus keretében elkészült székeket az érdeklődők élőben az OtthonDesign kiállítás Magyar Design tárlatának keretében láthatják a jövő hét folyamán a Construmán.

Otthon Design – Magyar Design kiállítás

2018. április 11-15.

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont – G Pavilon
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitvatartás: 2018. április 11-15.
Szakmai napok: 2018. április 11-13., 9.00-18.00
Közönség napok: 2018. április 14., 9.00-18.00, április 15., 9.00-17.00