A fák titokzatos élete

Egészen a közelmúltig nem volt alapos globális “népszámlálás” a fák közt. De 2017 áprilisában, egy hatalmas tudományos erőfeszítés eredményeként, Global Tree Search néven megjelent egy publikáció, amely tartalmazza a tudományos világ által ismert összes fafajtát. Az erőfeszítés mögött álló kutatók múzeumokból, botanikus kertekből, mezőgazdasági központokból és más forrásokból gyűjtöttek adatokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy jelenleg 60 065 fafajta él a Földön.

A fák egészen szokatlan helyeken is életben tudnak maradni, és olykor még a legsanyarúbb körülmények közt is igazi túlélőnek bizonyulnak. Képesek akár a betonon is áttörni, az ember által épített mesterséges környezetet birtokukba véve.

A fa az élet szimbóluma. Akár a mi életünk, a fák élete is ciklusokból áll. Megszületnek, virágoznak, termést hoznak és elhalnak. Évgyűrűik elárulják, életük melyik szakaszánál tartanak. Ősszel színpompába burkolóznak, tavasszal virágokkal gyönyörködtetnek. Gyökereik összeérnek, lombkoronájuk égig ér. Az őshonos fák létfontosságú élőhelyeket biztosítanak különféle vadon élő állatoknak, még a városokban is lakhelyül szolgálnak, itt húzódnak meg a denevérek, a méhek, a baglyok, a rágcsálók, vagy a szentjánosbogarak is. Az ember ösztönösen vonzódik a fákhoz. Puszta jelenlétüktől nyugodtabbá, boldogabbá és kreatívabbá válunk.

A Föld napja, valamint a Madarak és fák napja alkalmából, a csodálatos fákat ünnepelve a Bomo Art megalkotta egyik legszebb csomagolópapírját, amely „A fák titokzatos élete” nevet kapta. Bár ez nem ez az egyetlen olyan grafikájuk, amivel a városban élő embert a természetbe hívják, most szeretnének ezzel a designnal mindenkit arra buzdítani, hogy többet tegyen a környezetéért, óvja, ápolja a már meglévő növényzetet, és ültessen újakat, legyen az virág a balkonra, bokor a belső udvarokra, vagy fa a kertekbe, parkokba.

„A fák titokzatos élete” felhívja a figyelmet az egyre fogyatkozó zöld felületekre. Az emberiség évente több százezer hektár erdőséget tüntet el. A tudományos gondolkodás a fák erőforrásainak fenntarthatóbb felhasználásával, a kiszolgáltatott erdők hatékonyabb védelmével ért el részeredményeket, de még mindig hosszú út áll előttünk. Büszkék vagyunk rá, hogy a Bomo Art környezettudatos papírmanufaktúra. A Bomo naplók az FSC, azaz az erdők fenntartható felhasználásának biztosítására alapított szervezet által certifikált papírokból készülnek. A manufaktúránk igyekszik minél kevesebb felesleget felhalmozni és minden egyes papírdarabot felhasználni. Nagy hangsúlyt fektetünk az újrahasznosításra. A megmaradt határidőnaplókat és egyéb, még jól felhasználható papíreseléket workshopokon újrahasznosítjuk, vagy gyerekfoglalkozások számára ajándékozzuk – mondja Boldizsár Károly, a Bomo Art alapítója.

A csomagolópapírba naplókat és határidőnaplókat, fotóalbumokat, rajzkönyveket is kötnek. A későbbiekben pedig tervezik, hogy faldekor is készül belőle, így egész évben csodálhatjuk a zöld lombkoronákat. A grafikához illő bőrkötések mellet, vászon kötésű napló jelent alternatívát azok számára, akik tisztán növényi alapanyagokat választanának az íráshoz is.