Csató X Bomo Art

A Bomo Art Kortárs Képzőművészek sorozatának története egy évvel ezelőtt indult, amikor is a fennállásának húszadik évfordulóját ünneplő papírmanukaftúra csapata a tőlük megszokott klasszikus századfordulós Bomo Art stílushoz képest valami egészen újjal rukkolt elő: Barabás Zsófi kortárs képzőművész rajzainak és festményeinek felhasználásával készítették el a sorozat első vázlatfüzeteit és határidőnaplóit.
Az új kollekció szép sikert aratott, nagy örömmel fogadták a papírrajongók és a Bomo Art üzleteit látogató külföldiek is, ezért aztán idén magától értetődő volt a folytatás: az idei rajzkönyveket, naplókat és képeslapokat  Csató Józsi alkotásai díszítik.
Az új sorozat darabjai május 16-án mutatkoztak be a budai Bomo üzlettel szomszédos Bárkert Bistróban – ami önmagában is megérne egy misét, mert az Este’r Partners belsőépítészeti stúdió egészen lenyűgöző munkát végzett – itt találkoztunk Zsófival, Józsival, akik a Bomo Art munkatársaival karöltve a tavalyi és az idei együttműködésről meséltek.
Csató József 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán Maurer Dóra osztályában. Három évben is elnyerte a Derkovits Gyula Ösztöndíjat, emellett 2013-ban a prominens Esterházy díjban is részesült. Számos önálló és csoportos kiállításon vett részt itthon, de külföldi kiállításokon is rendszeresen szerepel. Művei megtalálhatók a legfontosabb hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményekben.
Józsi festményeiben a legbensőbb élményeit, érzéseit kutatja és vizsgálja. A színekkel való játék szemmel láthatóan élményt nyújt számára: az egyes alkotások jellegzetes színvilágokhoz és alkotói hangulatokhoz kötődnek,  minden kép előrevetíti a következőt. Az utóbbi időben papír, illetve vászon kollázsokkal és kisplasztikákkal is kiegészíti az olajfestményeket, melyeket legutóbb éppen az elmúlt hetekben láthattunk a budafoki Art Quarter-ben kiállítva. Képalkotásában alapvetően a naiv festészet és a primitivizmus eszközeivel él, megoldásait olykor könnyed, egzotikus elemekkel tarkítja, melyekben végülis az a különleges, hogy játékos figuralitásuknak köszönhetően mindenki mást lát bennük és másért szereti őket.
A limitált kiadású kollaboráció keretében kétféle határidőnapló, kétfajta A5-ös formátumú letterpress nyomással készített fekvő rajzkönyv és egy üdvözlőkártya készült.
A kollekció darabjai a jövő héttől 2019 tavaszáig lesznek kaphatók a Bomo Art üzleteiben és webshopján.