Borbás Marci – Details

Borbás Marci tervezőgrafikus elmúlt néhány évben készült alkalmazott munkáinak sajátos átiratából nyílt kiállítás a múlt héten a Mosaik közösségi terében. Marci kedves barátom és a barátkozás mellett sokat dolgozunk is együtt. Nagyon szeretem munkáinak változatosságát és azt a fajta profizmust, amivel az alkotáshoz áll, így az együttdolgozás is mindig élmény számomra. Nagy megtiszteltetés volt, hogy én nyithattam meg ezt a különleges kiállítást

Borbás Marci tervezőgrafikai tanulmányait az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Intézetben kezdte, itt szerezte meg BA diplomáját, a mesterképzést pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen fejezte be. Régóta foglalkozik illusztrációval és kísérleti tipográfiával, sokszor keresi a két műfaj közös metszetét és ezeket a megoldásokat egy új médiumon keresztül mutatja be. A nemrégiben indult HAROM.studio alapító tagja, melyben Agócs Bencével és Csizmadia Bendegúzzal grafika-video-web formációban dolgoznak. 

A Details kiállítás keretében Marci elmúlt években készített experimentális munkáinak, illusztrációinak, vizuális arculati elemeinek kiragadott és felnagyított részletei állnak össze egységes minimalista kompozícióvá. A grafikai elemek a kiemelés gesztusa és az így létrejövő új kontextus által válnak autonóm művészeti alkotásokká.

A kiállítást végigjárva egyszerre sokrétű, széles tematikát felölelő, ugyanakkor határozottan egységes alkotói szellemiséggel ismerkedhetünk meg. Egy olyan tervező képe rajzolódik ki, aki a tervezőgrafika és az illusztráció különböző területein kíváncsi, elszánt céltudatossággal mozog, s jóllehet munkái számos szempontból különbözőek, az alkotó személyes kézjegye minden esetben felismerhető.

Marci számára fontos a jótékonyság: a kiállításon bemutatott harmincöt kompozíció cím nélkül, sorszámokkal jelölve látható a falakon. Az alkotásokra a Mosaik munkatársainál licitálhatnak a látogatók a kiállítás ideje alatt.  A bevételből befolyt összeggel az alkotó és a galéria a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát alapítvány működését támogatja.

A kiállítás 2018.  június 18-ig látogatható a Mosaikban.

Cím: 1136 Budapest, Pannónia utca 32.

Fotók: Csizmadia Bendegúz /HAROM.studio