PaUZa

Vadonatúj lakásdekor üzlettel lett gazdagabb Budapest az elmúlt hetekben: augusztusban nyitott a Vitkovits Mihály utcában Évi és Zoli kicsi boltja, a PaUZa, melynek kínálatában csupa természetes anyagból kézi munkával elkészített lakáskiegészítő, dísztárgy, kisbútor és lakástextil található. Alig vártam, hogy eljussak ide, mert nagyon világom minden, ami természetes, ami nem hivalkodó és ami a kézi készítés egyedi jegyeit, esetleges tökéletlenségét és őszinteségét viseli magán.

A PaUZa beszélő név, a lelassulásra utal és arra emlékeztet, hogy érdemes a mindennapi rohanásban kicsit fékezni és odafigyelni magunkra, a környezetünkre, az igényeinkre és komolyan venni azokat. Egyre kevesebben engedik ezt meg maguknak, ezért ha innen nézzük, a PaUZa valójában luxuscikkek boltja. Olyan szép tárgyaké, melyek nélkül simán lehet élni, velük élni viszont élmény. Az igényes otthoni hangulat megteremtésének és élvezetének élménye pedig főleg a téli hónapokban alapvetően meghatározza a közérzetünket – erről szólna a “hygge” kultúrája, melyet a PaUZa is zászlajára tűzött.

A “hygge” kifejezés röviden a skandináv életminőségre, az otthonos hangulatra és az ennek mentén kialakított esztétikus tárgyi környezet igényére utal. Alapjaiban kapcsolódik a slow design szellemiségéhez és a környezettudatos gondolkozáshoz, ahol a vásárló számára elsődleges szempont, hogy lehetőség szerint természetes, egészséges környezetben létezzen és az általa megvásárolt tárgyakkal a lokális gyártók, tervezők és kismanufaktúrák egzisztenicáját támogassa.

Évi és Zoli a PaUZa alapítói saját lassulásuk történeteként hozták létre az üzletet: 2016-ban felhagytak eredeti marketinges és mérnök állásaikkal és nekivágtak a világnak, hogy inspirációt szerezzenek és kitalálják, mihez volna leginkább kedvük. Beleszerettek a kézzel készített használati tárgyak minőségébe és érzékennyé váltak a környezet megóvására és a fenntartható fogyasztásra. Elhatározták, hogy olyasvalamibe szeretnének fogni, amivel értéket teremtenek, olyasmit, amitől picit jobb lesz a világ. Idén januárban megalapították a márkát, először webshop formájában, melyet augusztusban követett az üzlet létrehozása.

Mindketten imádják a naturális darabokat, melyeket szívesen párosítanak ipari bútorokkal, gyógyszertári berendezésekkel, orvosi szekrényekkel, de áll a boltban egy disznóvágó asztal és találunk itt a ’60-as évekből származó rattan karosszékeket is.

Termékeik nagyobb része Skandináviából származik: a finn lakástextilek egy szövőüzemből érkeznek, környezetbarát, egészséges gyertyáik Dániában készülnek, letisztult sárgaréz kis tárgyak jönnek Japánból. De vannak itt magyar régiségek is, melyek jól megférnek az egyiptomi pálmalevél kosarakkal, a fair trade indiai tányérokkal, a svéd botanikai képeslapokkal és Kontor Enikő fatüzes kerámiatányérjaival. Legnépszerűbb termékeik az üveges képkeretek, a takarók és a gyertyák, illetve a papírból és fa gyöngyből készült lakásdíszek.

Jó látni, hogy egyre nagyobb igény van már Budapesten is a természetes tárgyakra, egyre többen látjuk az értéket a kézzel készült darabokban és egyre népszerűbb a hosszú távú fogyasztói gondolkodás, hogy néhány hónapos használat helyett évekre vásárolunk tárgyakat.

Nagyon sok sikert kívánunk a PaUZa-nak és reméljük a jövőben egyre több hasonló szellemiséggel működő vállakozást látunk Budapest utcáin!

PaUZa, 1052 Budapest, Vitkovits Mihály utca 7.

www.pauza.hu