Pedro, amigo mio, ma is konzerv vért iszunk!

Rajongók indítottak gyűjtést az “Így készült a Macskafogó” című film elkészítéséért, hogy méltó módon tudják ápolni a film emlékét. Néhány napja mutatták be a 32 éves Macskafogó digitálisan felújított változatát, amit szintén a rajongók kezdeményeztek. A mostani gyűjtést a www.macskafogo.hu oldalon indították és még 20 napig tart. A célja, hogy be tudják fejezni és ingyenesen meg tudják osztani a rajongókkal az alkotókkal készült interjúkat valamint, hogy egy országos vándorkiállítást indítsanak a film készítése körüli relikviákból. A támogatásért cserébe Macskafogós relikviákat és a filmben látott legendás tárgyakat kapnak a támogatók.

Gyerekkorom sok éven át a Macskafogóról szólt: ha nem láttam harmincszor, egyszer sem, az összes jelenetet és legendás dialógust fejből tudom, mai napig a kedvenc animációs filmem. A Macskafogó remekmű, mert 30 év után is ugyanolyan élvezhető, mint bemutatásának pillanatában, ráadásul olyat tud, mint kevés más film: az elképzelhető legszélesebb közönséghez ér el és mindenki imádja. Nem hiszem, hogy animációs film valaha a nyomába érhet.

A Macskafogó című film óriás rajongótáborának néhány lelkes rajongója évekkel ezelőtt elkezdett dolgozni azon, hogy a film emlékét méltó módon megőrizzék. Ennek első lépéseként kezdeményezték a film digitális felújítását, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatósága meg is valósított.

A rajongók ezzel párhuzamosan létrehozták a Macskafogo.hu oldalt, amelynek célja a rajzfilm és az alkotók méltó bemutatása, támogatása, valamint utóéletének gondozása. Ennek jegyében évekkel ezelőtt elkezdtek dolgozni az “Így készült a Macskafogó” című filmen, hogy az alkotók visszaemlékezéseit, történeteit is megőrizzék az utókornak. Ők készítették az utolsó interjút Nepp Józseffel, a film tavaly váratlanul elhuny írójával, beszélgettek Ternovszky Béla rendezővel a Pannónia Filmstúdióban, ahol a rajzfilm is készült, megszólaltatták a figurarajzolókat és színészeket is. A mostani akció célja, hogy összegyűjtsék a film befejezéséhez és ingyenes publikálásához szükséges összeget.

A gyűjtés október 13.-ig tart tart a www.macskafogo.hu weboldalon, ahol a támogatók a részvételért cserébe olyan a filmből ismert kultikus tárgyakat kapnak, mint például egér vérkonzerv, RatRacer 2000 kézikönyv, Egér Hírek magazin, Intermouse belépőkártyák, valamint olyan limitált egyedi tárgyakat mint Mr. Teufel szivarvágója vagy szeme! A támogatói ajándéktárgyakat a rajzfilm alkotóinak bevonásával magyar designerek tervezték.

Sikeres kampány esetén az elkészült film mindenki számára ingyenesen elérhetővé válik, így mindenkihez eljuthatnak az alkotók gondolatai. A befolyt bevételből az interjúk készítése, a kiállítás és a Macskafogo.hu rajongói oldal működési költségein kívül az egykori alkotókat is támogatják, hogy ezzel is kifejezzék hálájukat, hogy megszületett és máig él a Macskafogó.

A gyűjtés október 13-án ér véget a Macskafogó 32. születésnapjának ünnepén a Pannónia Filmstúdióban, ahol egyúttal megnyitják a Macskafogó kiállítást és először mutatják be az elkészült filmet.