Tizenkét hónap

A közelmúltban volt szerencsém megismerkedni Bezzegh Évával, a Tizenkét hónap címet viselő receptkönyv szerzőjével. Éva, eredendően közgazdász, médiaszakember, kétgyermekes édesanya, 2010. óta vezet saját gasztroblogot egyszerű, egészséges, ínyenc ételek témakörében. A könyvet, amely az elmúlt évek munkásságának mérföldköve és amit várhatóan több kiadvány is követ majd különböző tematikákban, már régóta “kerülgetem”, de mivel a konyhaművészet nem áll hozzám a legközelebb, ezért a híre jóval megelőzte a könyvvel való személyes találkozásomat. Most végre sikerült találkoznunk élőben is, és ennek eredményeképpen a könyv bekerült a Stilshop kínálatába, így mostantól megtaláljátok boltunk polcain is!

Az Artbeet Kiadó gondozásában kiadott egyedi megjelenésű, megkapó képi világú, nagy formátumú kötet a világ számos konyhájának ízét felvonultató, szezonális saláták témáját járja körbe. A kiadvány egy teljes éven át követi nyomon a természet és a hangulatok változásait úgy a tányéron, mint a szabadban és a mindennapjainkban. Egyedi, letisztult látványvilága Laki Eszter tervezőgrafikus munkáját dicséri. Eszter keze nyomát számos ismert gasztronómiai kapcsolódású vállalkozás vizuális identitása viseli, emellett több nagy sikerű könyvet is jegyez, melyek legismertebbjei a limitált példányban megjelent Menü és Menü2 kötetek.

Az oldalakat Török-Bognár Renáta gyönyörű ételfotói, évszakokon átívelő táj- és életképei illusztrálják. Renáta gasztrobloggerként vált ismertté, mára a munkái zömét esküvői és jegyesfotózások teszik ki. Egyedi, letisztult képi világa tökéletesen illeszkedik a 12 hónap arculatához.

A kiadvány hiánypótló a témában: amellett, hogy inspiráló, tematikus receptgyűjtemény, csodálatos könyvélményt is ígér. Témája a saláta — azért mert gyors, mert egyszerű, mert tápláló, mert esztétikus – így minden mai étkezési igényt kielégít. Esetenként még főzni sem kell tudni hozzá, ráadásul a salátakészítés megadja az alkotás korlátlan szabadságát, ezáltal a legnagyobb változatosságot ígérő, a szó szoros értelmében vett legszínesebb műfaj, ha… Ha kellően el merjük engedni a fantáziánkat. E téren szolgál inspirációként a kötet, ami egy teljes éven át, havi 8 recepten keresztül kalauzolja végig az olvasót a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre alapuló ételek világában.

A nyers vagy épp sült, skandináv, mediterrán, közel-, netán távol-keleti zöldség-, gyümölcs-, hal-, hús- vagy akár gabonasaláták néhol ismerős, máshol meghökkentő íztársításokban kerülnek bemutatásra, mindez Éva kivételesen könnyed, laza hangvételű, egyben közérthető tolmácsolásában. A könyv egyszerre szól a fiatal és középkorú, főzni szerető és tudó, világlátott városi nőkhöz és férfiakhoz, a klasszikus sütés-főzés iránt nem feltétlen, de a könnyű ételekre és változatos ízekre fogékony kezdőkhöz és haladókhoz, illetve azokhoz, akik számára az esztétika, a különleges könyvélmény egyaránt meghatározó.

Keressétek Éva könyvét a Stilshopban!