Makers of Budapest – A subjective guide to Budapest based new craft workshops

Hosszú történet előzi meg a Makers of Budapest könyv létrejöttét – méghozzá egészen személyes részemről: 2 régi és egy új barátság története. Sok szó esett már a Stilblogon a Bomo Art-ról és annak alapítójáról Boldizsár Károlyról, kinek megismerésével a Stilblog történetének azt hiszem egyik legfontosabb barátságát kaptam 8 évvel ezelőtt. Egy másik fontos barátságom is ide kötődik, tíz évvel ezelőtt, a kezdetek kezdetén egy blogtalálkozó alkalmával ismertem meg Rácmolnár Milánt, aki akkor még a méltán népszerű lisztesláda blogot írta Balla Danival. Milán azóta fotográfus lett, Károly pedig töretlen sikerrel viszi papírbirodalmát, mellyel 5 évvel ezelőtt bekerült a Made by Hand című nemzetközi kiadványba, melyben kézműves manufaktúrákat mutatnak be a világ minden pontjáról – Magyarországról éppen az övét. Könyvünk ötlete innen származik, Károly 4 éven át mondogatta nekem, hogy a budapesti design közeg is mennyire megérdemelne egy hasonló publikációt.

4 év után végül tavaly tavasszal belefogtunk. Talán azért is kellett hozzá ennyi idő, mert menet közben sikerült némi tapasztalatot és ezzel önbizalmat szereznem Halasi Rita mellett a két kötetet megélt Hungarian Design Yearbook társszerzője és projektmenedzsereként, ami után nem tűnt egészen lehetetlen küldetésnek egy ilyen könyv létrehozása. Összeállt a csapat Milánnal és Károllyal, de grafikusunk még nem volt. Bárdy Annát ekkor még nem ismertem, illetve csak látásból, valamint a munkáin keresztül, de az első perctől kezdve éreztem, hogy vele kell nekünk dolgozni. Ez egy ilyen fura érzelmes ügy, vagy nevezhető akár intuíciónak is, mindenesetre az volt a gondolatom, hogy ennél szuperebb projektünk talán soha nem lesz, ahol nem kell megrendelőnek, főnöknek, befektetőnek, támogatónak, kiadói elvárásoknak megfelelni, a saját kedvünkre, a saját ízlésünknek és szellemiségünknek megfelelően a saját tempónkban dolgozhatunk, ehhez pedig egy olyan csapatra van szükség, ahol a résztvevők egy hullámhosszon vannak és Annával kapcsolatban az volt az érzésem, hogy vele ez könnyen menni fog. Végülis olyan könnyen ment, hogy a munkakapcsolatból megszületett a korábban említett harmadik barátság.

Gyönyörű nyári fények a PaperUP! műhelyében – Fotó: Rácmolnár Milán
Nagy kedvenceink, a SUSU Kermaika porcelán tárgyak – Fotó: Rácmolnár Milán
Ez a kép végül nem került be a könybe a BomoArt műhelyből, pedig én imádom, nézzétek azokat a kis békákat a sarokban! – Fotó: Rácmolnár Milán
Malinovka ❤❤❤ – Fotó: Rácmolnár Milán
Risoplant pozsgások minden mennyiségben – Fotó: Rácmolnár Milán

Tervezés, gondolkodás, okos emberekkel való egyeztetések hónapjai előzték meg a tényleges munkát, rengeteg segítséget kaptunk Wunderlich Pétertől, aki számos könyvet készített már produkciós cége keretében, és csomó fontos szempontra felhívta a figyelmünket. Úgy döntöttünk végül, hogy keménytáblás album helyett egy funkcionálisabb, puha kötéses könyvet készítünk. A 38 designert és 22 fővárosi boltot bemutató angol-magyar nyelvű kiadványunk formátuma a képes album és a design guide határán született: informatív, esztétikus és funkcionális kötet egyben, amely egyszerre működik kreatív útikönyvként és gyűjteményes albumként. A tavalyi nyarat azzal töltöttük, hogy míg Anna a könyv layout-ján dolgozott, Milánnal végiglátogattuk a könyvben szereplő tervezőket, beszélgettünk, fotóztunk és úgy dolgoztunk, hogy közben a legjobb szabadidős tevékenységet végeztük.

Juhász Ádám, azaz az ADAMLAMP gyönyörű lámpái – Fotó: Rácmolnár Milán
Kovács Móni ezen a tradicionális szövőszéken készíti különleges fémtextil alkotásait – Fotó: Rácmolnár Milán
A Je Suis Belle Mystére kabátjára nem igen van szó! Bizony azt az összes gyöngyöt egyesével varrták fel rá, kézzel. Mi mással… – Fotó: Rácmolnár Milán
A Botanika saját termesztésű festőnövényeivel színezi meg újrahasznosított ruhadarabjait a slow design jegyében. – Fotó: Rácmolnár Milán
Évi, az INQ alapítója és a legcukibb Scoobie ❤ – Fotó: Rácmolnár Milán

A könyvben bemutatott alkotókat szubjektív szempontjaink alapján választottuk ki, lehetetlen is volna a teljesség igényével dolgozni a limitált terjedelem okán, a tervezők összegyűjtésekor éppen ezért arra törekedtünk, hogy sokszínű munkáikon keresztül egy-egy alkotóterületet minél szélesebb spektrumban mutassunk be. Ami mindannyiukban közös, a tradicionális, hagyományőrző alapanyagok és megmunkálási eljárások, valamint a kortárs designszemlélet és gyártástechnológia ötvözése, a kísérletező kedv, a kézi munka értéke és egyedisége, a mesterségbeli tudás, a fenntarthatóságra való törekvés és kulturális hagyományaink megőrzésének szándéka. Az alkotóterületek alapján csoportosított designerek mellett a könyvben felsorakoznak azok az üzletek és galériák is, ahol a tárgyak a tervezők saját műhelyei mellett elérhetőek. Az üzletek és műhelyek fellelését segítendő térképre is rendeztük ezeket a pontokat.

Azt szoktam mondani, hogy ez a kedvenc képem a könyvből, pedig sok kedvenc van, mindenesetre fixen ez az egyik, Kontor Enikő és Szabó Ádám Csaba műhelyéből! – Fotó: Rácmolnár Milán
Ez pedig Anna kedvenc képe, ezért ennek is itt a helye! – Fotó: Rácmolnár Milán
Nánai Bori műhelyében – Fotó: Rácmolnár Milán
Vági Flóra munka közben, mosolyog a szeme 🙂 – Fotó: Rácmolnár Milán
Blind Chic.-féle minimalizmus – Fotó: Rácmolnár Milán

Végül karácsonyra megszületett a könyv tartalma, mostanra pedig túl a képek kiválasztásán, a tördelésen, a finomításokon, a fordításon és a korrektúra körökön, elkészült a nyomdakész anyagunk, és április végére a kész könyvet is a kezünkben foghatjuk. Amíg a nyomdai munka zajlik, könyvünk előrendelésben már megvásárolható a kiadvány webodalán, a végleges 19 EUR vételárhoz képest olcsóbban, árprilis 20-ig 16 Euro áron. Hamarosan lesz könyvbemutató és kialakul a viszonteladó boltok listája is, amivel később ismét jelentkezem.

Fogadjátok hát szeretettel könyvünket, remélem, minél többen beszerzitek, értékesnek, érdekesnek tartjátok majd,  és kiderül belőle, ami számunkra világossá vált a munka során, hogy a budapesti kézműves alkotók gazdag világa mennyi értéket, kreativitást és  nagyszerű produktumot halmoz fel időről-időre, amely igazán megérdemel egy ehhez hasonló, nagyobb lélegzetvételű gyűteményes kötetet.

Boldizsár Károly – Bárdy Anna – Hoffmann Petra – Rácmolnár Milán – Könyvklubunk a Bélában. Tényleg majdnem Tubi Press lett a nevünk!

Könyvünkben, és így a bejegyzésben található képeket is Rácmolnár Milán készítette.