Magyar Design – Vándor Stúdió

Vándor Krisztina 2016-ban diplomázott a MOME textiltervező mesterképzésén. Textiltervező művészként elsősorban szövött anyagok tervezésére specializálódva főként lakástextilek készítésével foglalkozik. Kollekciójában gyönyörűen kivitelezett, kézzel készített szőnyegek, plédek, abroszok, szövetek és falikárpitok találhatók, melyek mellett egyedi megrendelésekre is készít különleges szövött-anyagokat, textileket.

Krisztina elengedhetetlennek tartja a szövetek tervezéséhez szükséges komplex technológiai tudás elsajátítását és a szövet készítésére alkalmas eszközök működésének megértését, ezért már az egyetemi évek alatt szépen-lassan saját eszközparkot alakított ki, régi nyüstös szövőszékek és kellékek felújításával, valamint újak építésévelEzekből rengeteget tanulva mára eljutott odáig, hogy a szövés-előkészítés első lépéseitől kezdve a kész szövetig önállóan tudja kivitelezni saját munkáit.
A szövőeszközök készítése és felújítása időközben szenvedélyévé vált. Az évek során komoly tradicionális eszközökkel felszerelt stúdiót alakított ki, ahol ma három különböző szövőszéken dolgozik. Ezek lengagyobbika, az óriás, a Palóc Háziipari Szövetkezetnek készült sorozatból származik, melynek darabjait az alapítás évétől, 1951-től kezdve gyártották. A mintaszövetek egy kis méretű, összecsukható, 4 nyüstös asztali szövőszéken készülnek.

A Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíj keretében született meg Krisztina gyapjú pléd kollekciója, melynek kimondott célja, hogy metaforikus értelemben védőhálót biztosítson a használója számára azáltal, hogy kapcsolódási pontot nyújt a természethez. Alkalmas takarózásra egy kanapén pihenve, vagy teraszon, akár télen is, hiszen az anyag vastagsága és tartóssága miatt különösen jó kültéri használatra. A kollekció gyapjúból készült, s ennek köszönhetően nemcsak sajátos bolyhossága, de egyedi karakterisztikája van: rendkívül jól átmelegít s szellőzik is.

Krisztina lakástextileit élőben az Otthon Design Kiállítás Magyar Design standján láthatják az érdeklődők április 3. és 7. között!