Magyar Design – UPLUX

Ipari hulladék, kerékpáralkatrészek és üvegpalackok újrahasznosításából készülnek az UPLUX különféle világítótestei Gungl Tibor műhelyében. Az UPLUX környezettudatos tervezői attitűdjében fontos szerepet játszik a hulladék anyagok életciklusának meghosszabbítása, a műanyaghasználat minimalizálása és a fogyasztói attitűd tudatosítása. A lámpák kivitelezésére jellemző precíz, minőségi megformálás mellett a játékosság és a kísérletező kedv is formaalkotó karakterrel bír.

Az UPLUX lámpacsalád egyedi darabjainak csomopóntjait a kerékpárokról ismert gyorszárak rögzítik, buráik újrahasznosított, homokfúvott üvegpalackokból készülnek. Az eredeti, durva megmunkálású alkatrészek finom felületkezelésének köszönhetően nyerik el a lámpák barátságos összhatásukat, melyek a fenntartható design szellemiségét követve az újrahasznosítás folyamatát gondolják tovább olyan módon, hogy új funkciót adnak az eredeti alapanyagoknak. Az eldobható, tárgyhalmozó fogyasztói megközelítéssel szemben tudatos szellemiséget követve igyekeznek új életet adni a még működőképes alkatrészeknek.

Az UPLUX kollekció ARTHROPODA modellje kerékpár- és autóipari hulladékokból készült, csomópontjaiban ezen alkatrészeket használja újra, gyémántvágott, csiszolt-homokfújt hulladéküveggel kiegészülve.

A PHASMIDA modell laboratóriumi csomópont-hulladékok és könnyebb hulladék üvegek felhasználásával készülnek.


A CENTIPEDE a telekommunikácóban használt hulladék adatkábel előnyös tulajdonságainak felfedezésével kialakult típus, kihasználva a réz és az üveg előnyös tulajdonságait.


A FIREFLY a gyémántvágott, csiszolt-homokfújt búrák gyártási hulladékának felhasználásával jött létre, a formaalkotás meghatárizó karaktere a burák játékossága.

Az UPLUX kollekciójának darabjait élőben is megnézhetik az érdeklődők az Otthon Design kiállítás Magyar Design standján április 3. és 7. között a Hungexpo-n!