Magyar Design – Komonka

A KOMONKA Textile tervezője, Kovács Móni, a modern építészet és a textil lehetséges új kapcsolódási pontjait keresi. Kollekcióiban a tradíciót és a kortárs szemléletet egyesíti. Kézi szövésű textileit alapvetően meghatározza a réz, mint a szövésben kevéssé használt alapanyag. Fémes csillogású szövetei nagy léptékű térbeli objektek formájában csempészik a tradicionális szövés 21. századi újjáértelmezett esztétikáját a térbe.

Fotó: Rácmolnár Milán

Fotó: Rácmolnár Milán

Móni a MOME textiltervező szakán diplomázott, érdeklődésének középpontjában az autonóm textilek, a képzőművészet felé hajló szövési irányzatok, illetve az innovatív alapanyagok és tradicionális technológiák ötvözése áll. Egyedi szöveteit hagyományos szövési technikával klasszikus szövöszéken készíti, melynek digitális korszerűsítése komplexebb, gazdagabb mintavilág megjelenítését teszi lehetővé. Textileinek mindegyike egyedi, melyeket az adott tér karakterének megfelelően tervez és kivitelez, egy nagyobb darabot akár több hónapon át, saját műhelyében.

Fotó: Rácmolnár Milán
Fotó: Rácmolnár Milán
Fotó: Rácmolnár Milán

A 2016-ban Moholy-Nagy László Ösztöndíjjal kitüntetett Fémtextil kollekció a naturát kívánja leképezni, melyet a fényes és a matt, a puha és a kemény felületek ütköztetésével ér el. A réz- és acélszálakkal gazdagított, több rétegű szövet struktúrát a kézzel megfestett, matt szürke pamut felvetés merevebb szálai erősítik, a matt pamut és a fémszálak együttese harmonikus és gyönyörű, csillogó plasztikus összhatást kelt. A fém szálak fénye és a pamut fonalak találkozása különleges fényjátékot hoz létre, mely a nap ragyogását, a víz tisztaságát idézi meg az otthon zárt falai között.

Fotó: Rácmolnár Milán
Fotó: Rácmolnár Milán

Móni munkái élőben megtekinthetők április 3. és 7. között az Otthon Design kiállítás Magyar Design standján, emellett hamarosan megjelenő Makers of Budapest című könyvünkben is szerepel!