Magyar Design – Fiatal formatervezők bútorai

Az Otthon Design Kiállítás Magyar Design standja fiatal hazai design brandek mellett minden évben lehetőséget ad frissdiplomás, vagy éppen még formatervező hallgatók munkáinak bemutatására is. Az idei évben sincs ez másképp – április 3. és 7. között a Magyar Design válogatásában hét fiatal formatervező kisbútorát láthatjáka  kiállítás résztvevői.

Hevesi Annabella jelenleg is a MOME formatervező tanszékének hallgatója. Tanulmányai mellett a nemrégiben alakult IO line and round belsőépítészeti stúdió társalapítójaként tervez bútorokat, belső tereket, vagy kiállítás installációkat Bella Gáborral való együttműködésben. Annabella egyik legcsinosabb bútora, az Odu íróasztal mutatkozik be a kiállításon.

Az ölelő, puha kárpit, az ívesen visszahúzott fiókok és a zegzugos apró modulok olyan érzetet keltenek, mintha csak használója ismerhetné igazán bútorát. A hideg fém, a meleg, kemény dió, a finom bőr és textil arra ösztönöznek, hogy megérintsük az anyagot, birtokoljuk azt. A panelek igény szerint kiválaszthatók, így könnyedén megtalálhatjuk a szokásainkhoz és tárgyainkhoz leginkább megfelelő elrendezést, ami a későbbiek során akár bővíthető is, így a bútor a felhasználói igényekkel együtt tud változni.

Az emberi kapcsolatok esszenciális részét képező minőségi idő egyre kevesebb szerepet kap a párkapcsolati életben, ezért a minimális együttléteknek szentelt idő minőségét és annak meghosszabbítását célozta meg Battai Hajni Such fluff / much love elnevezésű moduláris diplomabútora. Célja egy olyan moduláris rendszer tervezése volt, amely egyfajta kanapé-újragondolásként az együtt eltöltött minőségi idő eszközét és egyben terét is szolgálja, valamint lehetővé teszi, hogy a párok a saját igényeiknek megfelelően alakíthassák ki saját összeállításukat.

Győre Máté Flip elnevezésű kültéri asztala egy közösségi kerti bútor, ami a személyes kapcsolatok erősítésének, egy közösség működésének, összetartó
erejének kulcsa lehet. Máté a tervezés során arra fektette a fő hangsúlyt, hogy ezt a folyamatot a lehető legtöbb féle módon segítse azáltal, hogy funkcionális bútora megteremti a lehetőséget a különböző, kerthez közvetlenül és közvetetten kapcsolódó tevékenységek elvégzésére egyaránt. Meglátása szerint a különböző funkciók lehetősége, használata inspiráló lehet a közösség tagjai és annak egésze számára.

Miletics Attila az Akali bútorcsalád tervezési folyamatának elején végzett kutatása során Balaton környéki és dániai nyaralókban, hétvégi házakban használt kültéri bútortípusokat vizsgált, melynek során azt tapasztalta, hogy a kinti használatra
szánt bútorok tárolása komoly problémát jelent olyan ingatlanokban, amit nem életvitelszerűen használnak. Fontos szempontnak tartotta, hogy ebben az ideiglenes környezetben, ideiglenes otthonban használatos asztal ne sugározzon ideiglenességet. Célja egy olyan kinti használatra is alkalmas asztal és pad kollekció megtervezése és elkészítése lett, amit egy ember egyedül képes összeállítani és szétszedni, kellően merev és masszív, 6 fő körbe tudja ülni, és egy-egy esős napon sem kell azonnal fedél alá menekíteni.

A lakótér napjainkban egyre több funkciót olvaszt magába. Az egyes funkciók igényelte terek többszörös átfedésével lehetőség nyílik arra, hogy a lakás minden pontját a lehető legrugalmasabban tudjuk használni. Wágner Ákos 42 – Pihenőszéke olyan mozgatható darab, ami egyszerre teszi lehetővé a társas és személyes felhasználást, és nem követel magának állandó, dedikált helyet a lakótérben. Ákos diplomamunkájának alapanyagigényét a Plydesign támogatta.

Varga-Katona Brigitta KELIT lemezjátszóasztalának tervezése során az újhullámos lemezjátszók formavilágához illeszkedő tárolóbútort hozott létre. Az elmúlt években a retro hullámnak köszönhetően újra megjelentek a lemezjátszók, letisztult külsővel, modern belsővel. Az új készülékek elődeiknél sokkal kisebbek és könnyedebbek, ezért akár egy polcon is elférnek. Brigitta kutatása során megfigyelte, hogy az újratervezett lejátszók igen elegánsak és drágák ahhoz, hogy egy hozzájuk nem feltétlenül illeszkedő polcon vagy asztalkán tárolják őket. Tervezése során azt a problémát tartotta szem előtt, hogyan tudna egy olyan tárolóegységet létrehozni, amely megvédi a lejátszót, de nem rejti el a szemlélő elől, hanem emeli a zenehallgatás élményét és megfelel a szükséges funkcionális szempontoknak is.

Lukács Andrea formatervező számára a pipereasztal egy reggeli és esti rutin részét képviselő szimbolikus bútordarab, egy pillanatnyi időre átmeneti megálló, amelynek segítségével képesek lehetünk az ébredés könnyedségéből rögtön a rohanó világba kizuhanni, majd a fárasztó nap után visszatérni, és felvenni az otthon által nyújtott nyugalmat. Inspirációit olyan területeken szerezte, ahol a természet fontos szerepet játszik, és ha még csak stilizáltan is, de könnyen felismerhető, vagy éppen csak
emlékeztet minket valamire. Tervezése megjeleníti a könnyedség, kecsesség, rajzosság, a térben felismerhető sziluett fogalmát.

A cikkben bemutatott bútorokkal és tervezőikkel személyesen is találkozhatunk április 3. és 7. között az Otthon Design kiállítás Magyar Design standján, a Hungexpo G pavilonjának 503-as kiállítóhelyén.