Green Guide Budapest: Budapest zöld térképe

Konkoly Niki, a fenntartható utazásról szóló Fly Unbound bloggere és a Risoplant alapítói, Nosek Mimma és Erdész Dávid közös új projektje a Green Guide Budapest, egy ingyenesen elérhető, kézzel fogható információs, tájékoztató anyag, ami segítheti a budapestieket és az ide látogatókat, hogy tudatosabb és fenntarthatóbb módon fogyasszanak, pihenjenek, közlekedjenek és vásároljanak.

Az ötletgazdák mindhárman elkötelezettek a fenntarthatóság és környezettudatosság iránt, és igyekeznek folyamatosan tanulni, fejlődni a témában. Imádnak utazni, új helyeket felfedezni, de a túlzsúfolt látványosságok helyett sokkal jobban szeretnek lelassulni, és parkokban, botanikus kertekben időzni, helyi finomságokat kóstolni a piacon, vagy éppen kávét szürcsölni, és amennyire csak tudnak, (környezet)tudatosan fogyasztani, étkezni, létezni.

Közös projektjük keretében egy kétnyelvű térképet készítenek, ami több zöld témakört egyesít és ajánl: olyan helyeket, illetve programokat, amelyek a fenntarthatóságot, az egészséges életvitelt és a hulladékok minimalizálását tartják szem előtt a fővárosban. A térkép egy A3 méretű újrahasznosított lap két oldalára lesz két színnel nyomva rizográf technikával. Az egyik oldala egy stilizált, egyedi tervezésű Budapest-térkép lesz kis illusztrációkkal és az ajánlott helyeket jelölő pöttyökkel, a másik oldalára pedig az információk kerülnek: a helyek listája és azok leírása.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért nem digitális verzióban, applikációban gondolkozunk. Mivel a RisoPlant egyik fő tevékenysége a környezetbarát rizográf nyomatok, ezen keresztül merült fel a térkép ötlete is. Egyáltalán nem zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy a jövőben a térkép applikációként is megjelenjen, de jelenleg nem ez az elsődleges cél.

Hisszük, hogy nem egy farzsebbe gyűrt paprífecni – és ezáltal papírhulladék –  lesz a térképből, hanem akár a hazatérő utazók lakásának dekorációja, hiszen a térkép az egyedi designnak köszönhetően esztétikai értéket is fog képviselni.

Ezentúl úgy érezzük, most, a digitalizáltság csúcsán egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző nosztalgikus, kézzel fogható, analóg megoldások, mint például a polaroid képek. Egy papír alapú térkép a méltán népszerű slow life mozgalomba is illik: sokkal hangulatosabb egy szép illusztrációt bogarászni, mint a telefonunkat nyomkodni.” – mondják a srácok.

A térképet ingyenessé szeretnék tenni, kiadását közösségi finanszírozásból szeretnék megvalósítani, kampányuk még 3 hétig várja a támogatásokat az Inddiegogo-n.