Újabb magyar Red Dot – ez itt a Slē

Most kaptuk a szuper hírt, hogy Miklósi Ádám szánkója a Slē elnyerte a legrangosabb nemzetközi design díj, a Red Dot “best of the best” elismerését, amit idén 4218 pályázóból mindössze 35 alkotónak ítéltek oda!

A Slē inspirációjául a hajlított rétegelt lemez, mint anyag és szerkezet szolgált, aminek köszönhetően mind funkciójában, mind esztétikájában innovatív termék született.

“A tervezés során szerettem volna egy olyan szánkót elkészíteni, amely egyaránt alkalmas gyerekek és felnőttek számára. Játékos, ugyanakkor letisztult formavilágot álmodtam meg, amely egy skandináv bútorhoz hasonlóan minimalista és minőségi megjelenést kölcsönöz felhasználója számára” – meséli Ádám a szánkóról.

A rétegelt lemez hajlítás a bútoripar egyik vezető ágazatává nőtte ki magát a századforduló során. A Slē szempontjából a technológia és a funkció gyökeresen meghatározta a formavilágot, mely szakít a mindannyiunk fejében élő szánkóról alkotott képpel. A rétegelt lemez fizikai tulajdonságai (kopásállóság, nedvességgel szembeni kiváló tűrőképesség, rugalmasság) remek választássá teszik a felhasználás szempontjából.

A visszafelé döntött ülőlapnak köszönhetően kényelmes és biztonságos a szánkó használata. A kettős íves konstrukció pedig az oldal és keresztirányban fellépő erők csökkentését teszi lehetővé egy stabil, de ugyanakkor rugalmas szerkezetként. A Slē fejlesztését Ádám 2019 év elején kezdte el, és idén télen remélhetőleg sor kerülhet már a prototípus tesztelésére.