Zöld Bakancslista – Egy kiadvány, mely segít felépíteni egy fenntarthatóbb életet.

Igazi fenntarthatósági túlélőcsomaggal rukkolt elő a design kanapékat gyártó Hannabi manufaktúra, 10 éves fennállásának alkalmából nem régiben indult Green Muse projektjük keretében. Ez a Zöld Bakancslista, egy egész éves tennivaló-lista, mely segít megtervezni egy fenntarthatóbb életmódot. Havonta más-más téma alapján rendszerezi a feladatokat, melyeket csak ki kell pipálnunk, ha kész. A havi témákat Csordás Levente és Tompa Bori vicces képei illusztrálják és segítenek szerethetőbbé tenni a zöldülés hétköznapjait! Aggódni nem kell, hiszen nem a mennyiség számít! Mindenki annyit iktat be az életébe, amennyit tud és szeretne, hiszen minden apró lépés rengeteget számít!

“Tervezőként és magánemberként is szuperfontosnak tartjuk a környezetünket, ennek szellemében építettük a vállalkozásunkat is. Csináltunk egy kiadványt, ami segít megtervezni egy fenntarthatóbb életet, anélkül, hogy belehülyülnénk. Mert persze, iszonyú nehéznek tűnik az a sok változtatás, ami ránk vár. De okos szervezéssel és egy új kreatív látásmóddal talán nem is olyan lehetetlen ez az egész” – meséli Rácz Anikó, a Hannabi alapítója a projektről.

A bakancslista minden hónapban egy adott témára épül fel. A január a tervezésé, a február és március a külső és belső energiák okos használatáról szól. Április a víz hónapja, majd májusban és júniusban nagyító alá veszi vásárlói szokásainkat és segítségével felkészülhetünk a júliusi Zero Waste-re, ami lássuk be, elég komoly kihívás egy duplán becsomagolt védőgázas világban. Ha túléltük, júliusban frissíthetjük a második félévet, jön a Zero Waste nyaralás, a közlekedés, és a tudásmegosztás témája, majd a december adományozással zárja le az első zöld évünket. A cél, hogy visszavegyünk a fogyasztásunkból. Ha sikerül, kiderülhet, hogy a pazarlás az, ami önpusztításhoz vezet, az egyszerűség pedig egy egészségesebb, stresszmentesebb, szabadabb élethez. Ehhez ötleteket, lifehack-eket mutat a kiadvány, amelyek megvalósításával kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk.

“A mi kis csapatunk üzenete ezzel a kiadvánnyal, hogy az emberiség minden ellenkező híresztelés ellenére nem olyan rossz fej. Mi legalábbis hiszünk benne. Bár sokat hibázunk, és csak lassan tanulunk belőle, csodálatos dolgokra vagyunk képesek. Minden problémánk ellenére még sohasem éltünk ilyen jólétben és biztonságban, amit a nyugati kultúra technológiai fejlődésének és kreativitásának köszönhetünk. A kényelemből pazarlás lett, ami a jövőnket veszélyezteti, de önmagunk ostorozása helyett ugyanerre a kreativitásra van szükség, hogy visszafordítsuk a folyamatot. Mi ezt szeretnénk segíteni érthetőbbé és tervezhetővé tenni, mert minden siker mögött egy stratégia áll. Tervezzük meg együtt a változást! Garancia nincs, és azt sem tudjuk, mire lesz elég, de a kreativitás nem is a sikerről, hanem az odavezető útról szól: a bátorságról, a tapasztalásról, hogy akarunk adni egy esélyt az újnak. Az biztos, hogy mindenki számít, rád is szükség van! Ugorj bele a zöld bakancsba és induljon a túra!” – mondják az ötletgazdák.

A Zöld Bakancslista ingyenesen letölthető a Hannabi oldaláról, így akár már ma is elkezdhetjük tudatosabb, fenntarhatób életünk megtervezését!

Koncepció: Rácz Anikó, Sós Dóra

Grafikus: Dubóczky Anna

Illusztrátor: Csordás Levente és Tompa Bori