BERBER BUDAPEST – Álomszőnyegek az Atlasz-hegységből

Körösényi Borival még a Kis Hungarikumhatározók kapcsán ismerkedtünk meg száz éve, és nagy örömömre kiderült, hogy az általam nemrégiben az Instagramon felfedezett Berber Budapest ötletgazdája is ő. Borival a magyar piacon frissen bemutatkozó fantasztikus berber szőnyegeikről és az új márka történetéről beszélgettünk.

– Mivel foglalkoztál korábban és hogyan kötöttél ki a szőnyegek világában?

– Közgazdászként végeztem és főként projekt menedzsmenttel foglalkoztam korábban. Sokféle dolgot csinálok, ami érdekel, többek között ilyen a szövés az utóbbi időben. A Berber az én szerelemprojektem, de a cég közös a férjemmel és egy-két terület nála landolt. Szerencsére ő pont azokban a dolgokban erős, amiket én kevésbé szeretek (és tudok) csinálni. Emellett a családunk és barátaink irtó jófejek és a legkülönfélébb dolgokkal segítenek ki (fotózási helyszín, erős kezek stb). A gyönyörű arculatot Szabó Zsófi tervezte és az összes grafikai munka az ő kezét dicséri.

– Hogyan jött a Berber Budapest ötlete, mi fogott meg Titeket ezekben a szőnyegekben?

– A szövéssel, mint hobbival indult az egész történet, ami nagyon fontossá vált az életemben és most már formális keretek között is tanulom. Egy szövős projekten keresztül találtam rá a berber szőnyegekre: csomózott szőnyeg tervezéséhez kerestem inspirációt és belefutottam a nyers gyapjú alapon neon ’rajzos’ absztrakt Azilalokba. Lenyűgözött az elképesztő arányérzék a színekkel, a szőnyegek erős gyapjú textúrája és az a kontraszt, hogy az Atlasz hegység világtól szinte elzárt berber közösségeiben ilyen extravagáns, modern tárgyak születnek. Akkora szerelem lett ebből, hogy azóta sem jöttem ki belőle.

Bónusz előny, hogy óriási kaland maga a beszerzés; szabályos kincskeresés. Nagyon vonzó perspektíva, hogy ezt az izgalmas világot egyre jobban meg fogjuk ismerni a beszerzőkörutak során. Imádunk utazni és az utóbbi években, két kisgyerek mellett egy kicsit kevesebb jutott ebből az igényeinkhez képest. 

– Honnan származnak a szőnyegek és hogyan válogatjátok össze őket?

– A szőnyegeink az Atlasz-hegység marokkói részén élő berber törzsektől származnak. A marokkói törzsi kultúra rendkívül sokszínű, számos különböző berber törzs él az Atlasz vonulataiban, amelyekhez számtalan különféle szőnyegtípus köthető. A legtöbb típus földrajzilag is jól behatárolható területről származik, elnevezésük sok esetben megegyezik a származási helyük nevével (az Azilal szőnyegek az Azilal régióból származnak stb.). A Berber Budapest kínálata jelenleg elsősorban Beni Ourain, Azilal, Boujaad és Boucherouite szőnyegekre koncentrál, teljesen szubjektív válogatásban. Nyilván sok szempont van, de végső soron a személyes ízlés a legerősebb szűrő.

Az első kincskereső utunkat igen alapos kutatómunka előzte meg, így viszonylag konkrét elképzelésekkel érkeztünk, majd ezeket alaposan felülírta az ottani szőnyeg-kánaán! Hatalmas élmény volt a válogatás és nagyon nehéz volt leszűkíteni a hazahozott darabokra. Olyan is volt, hogy nem sikerült a kitűzött terv: Boujaadból például többet szerettem volna hozni, de valahogy úgy alakult, hogy sok minőségi problémával találkoztam a szóba jövő daraboknál. Egyedül a tervezett méretösszetételhez igyekeztünk tartani magunkat.

– Mit érdemes tudnunk a berber szőnyegekről? Hogyan és miből készülnek?

– Tradícionálisan a berber szőnyegek háztartási használatra készültek, nem a piacra. Elsősorban, ágytakaróként, pokrócként, fekvő, vagy ülőalkalmatosságként használták őket az Atlasz hegység zord időjárási viszonyai ellen védekezve. A szőnyegek mindkét oldala használatban volt, téli és nyári oldalnak nevezték őket. Aztán a marokkói szőnyegek népszerűvé váltak világpiacon és ma már a legtöbb szőnyeg eladásra készül.

A szőnyegekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivaló, hogy kézi szövéssel, ezen belül is a legtöbb esetben kézi csomózással készülnek. Az Atlasz-hegységben minden törzs saját szövési hagyománnyal rendelkezik, a jellemző szín és mintakészlet, csomózási technika családon belül öröklődik generációról generációra. A közös stílusjegyeken túl az egyes szőnyegek teljesen egyediek. A berber asszonyok számára a szövés az önkifejezés eszköze, és minden szőnyeg a szövőasszony egyéniségének, vágyainak, életútjának a lenyomata. Számomra ez a legcsodálatosabb, hogy a szőnyegeinknek lelkük van, saját történettel rendelkeznek.

A Berber Budapest szőnyegeit az

A berber szőnyegek leggyakrabban gyapjúból készülnek, kisebb részben újrahasznosított textíliákból (Boucherouite szőnyegek). A gyapjú a hagyományosan pásztorkodással foglalkozó berber törzsek körében széles körben és könnyen elérhető. Rendszerint évente kétszer nyírják a birkákat és a gyapjúfeldolgozást (nyírás, mosás, kártolás, fonás, festés) is maguk végzik. A festés növényi alapanyagokkal, vagy kémiai festékekkel történik, esetleg már készen festve szerzik be a környékbeli piacon. A Boucherouite alapanyagai a ház körüli, már használaton kívüli ruhák, háztartási textíliák, fonalak újrahasznosításából származnak.

– Mely típusok találhatók meg a Berber Budapest kollekciójában?

– Nálunk főleg négy szőnyegtípus elérhető. Akik nem ismerik a berber szőnyegeket, a legkönnyebben a Beni Ouraint fogják tudni megkülönböztetni a többiektől, a jellegzetes nyers gyapjú alapon sötét rombuszos, vonalas mintázatával. Ez a szőnyeg nagyon népszerű szerte a világon, elsősorban azért, mert szinte bármilyen stílusú enteriőrbe illeszthető. Én személy szerint azért imádom a Beniket, mert a csomózott natúr gyapjú csodálatos textúrát hoz létre nagy egybefüggő felületen és ez tényleg nagyon jól áll a legtöbb térnek.

Beni ourain szőnyeg
Beni Ourain szőnyeg

Az Azilaloknál is sokszor natúr gyapjú az alap, de ehhez általában szuper arányérzékkel színeket is párosítanak. A teljes felületet borító erős színek is gyakoriak. A legjellemzőbb Azilal motívumok a színes gyémántminták, illetve a szabálytalan, néha már absztraktba hajló ’rajzos’ dizájn. Az Azilalok rövidebb szálú gyapjúból, vagy gyapjú és pamutfonal vegyítésével készülnek és arányaiban több leszövősorral és sokszor már csomózási technikával is, mint a Benik és ezért jóval könnyebb, vékonyabb darabok.

Azilal szőnyeg
Azilal szőnyeg

A Boujaadok rövid szálú szőnyegek, eredetileg növényi festéssel festett gyapjúból, természetes, meleg színekkel és geometrikus, néha orientálisba hajló mintával.

Boujaad szőnyeg
Boujaad szőnyeg

A Boucherouite-ok pedig csomózott rongyszőnyegek, a legkarakteresebb, legizgalmasabb darabok. A háztartás körül megtalálható textilhulladékok, fonalmaradékok újrahasznosításaként a 60-as évek óta készítik. Szinte semmilyen ’szabály’ nem vonatkozik rájuk, így egészen extrém, vad darabokkal is lehet találkozni, amelyekben keverednek az anyagok, neon színek, minták. 

Boucherouite szőnyeg
Boucherouite szőnyeg

Mennyi ideig készítenek egy-egy szőnyeget?

– A kézi csomózás az egyik legidőigényesebb szövési forma. A szövő egyenként csomóz minden egyes csomót, majd egy csomósor után jön egy-két leszövő sor. Az elkészülési idő elsősorban az egy m2-re jutó csomók számától függ, ami a felvetés sűrűségén, a fonal vastagságán, a csomó típusán, a csomósor-leszövősorok arányán is múlik. Nem véletlen, hogy a nagy méretű szőnyegeket gyakran több asszony szövi egyszerre, egymás mellett párhuzamosan haladva. Egy szőnyeg elkészülési ideje így is hetekben, de inkább hónapokban mérhető.

Melyek a berber szőnygek legjellegzetesebb mintái és milyen szimbolikus jelentéstartalom kötődik ezekhez?

– A berber asszonyok művészi kifejezésmódját átszövik közösségeik ősi hagyományai, motívumrendszere és szimbólumai. A leggyakrabban előforduló motívumok szexualitással, termékenységgel kapcsolatos női szimbólumok, de megjelennek a védelemmel és természeti jelenségekkel összefüggő, illetve kifejezetten férfi jelképek is. Külön izgalmasak azok a szőnyegek, ahol a gazdag szimbolika mellett ‘profán’ módon élethű tárgyábrázolások is megjelennek. 

A leggyakrabban előforduló motívum, amely a Beni Ourain és az Azilal szőnyegek egyik alapformája, a rombusz (gyémánt) forma, amely állhat önmagában, vagy hálóban, sorolva. Ha önmagában áll, a gonosz elleni védelmet is jelentheti, de a legtöbb esetben női termékenységi szimbólumként használják, a vagina, a méh, vagy általában a női test ábrázolásaként. Sokszor apró részletek árulkodnak a pontos jelentésről, pl. szőr jelzi, hogy vagináról van szó, vagy dupla szegélyű rombusz jelképezi a várandósságot. Szexuális jelképek az ék alak vagy M betű is a széttárt lábak helyzetére utalva, vagy az X a kitárt karokkal és lábakkal. A férfi szimbólumok általában a fallikus hosszanti irányú vonalas minták, amelyek nagyon ritkán állnak önmagukban, leggyakrabban jelképesen keretezik a szőnyeget. 

Kizárólag ezekkel a szőnyegtípusokkal foglalkoztok, vagy később bővül majd a kollekció?

A fő irányvonal feltehetőleg ez marad, de a kínálat folyamatos változásban lesz attól függően, hogy az aktuális beszerzőkörúton milyen szőnyegeket fedezünk fel.

– Úgy érzem, elég komoly piaci résre éreztetek rá ezzel a profillal, hiszen Budapesten a nomád szőnyegeket inkább a kilimek képviselik, berber szőnyegből pedig rövid netes keresés alapján csak szintetikus anyagból sorozatgyártásban előállított darabokat látok, holott Európában ezek egyre népszerűbbek. Mennyibe kerülnek a szőnyegeitek és hol lehet kapni őket?

Abszolút így van, én nem tudok más olyan vállalkozásról itthon, amely kifejezetten marokkói berber szőnyegekkel foglalkozna. Szórványosan láttam már ilyen szőnyegeket, de inkább kiegészítő jelleggel a fő kínálat mellett. Külföldi webshopokon keresztül lehet még egyedileg rendelni, csak ezeknél a rendeléseknél fennáll a bizalom kérdése, a szállítás költsége, illetve a vám és Áfa is, attól függően, hogy honnan érkezik a szőnyeg és milyen értékű. A mi szempontunkból ez egyrészt előnyös helyzet, másrészt viszont piacépítésre nagyobb hangsúlyt kell majd fektetnünk. Azt tapasztalom, hogy az emberek elsősorban a síkszövött szőnyegekhez vannak szokva és még ízlelgetik a vastag, puha, textúrált felületű szőnyegeket. Éppen ezért a nemzetközi, régiós célcsoportot is figyelembe vettük, amikor a webshopos értékesítés mellett döntöttünk. Árainkat a nemzetközi árszinthez képest határoztuk meg, a Nyugat-Európai áraknál nagyságrendileg 20%-kal alacsonyabbak a mieink. Hamarosan induló weboldalunk és webshopunk mellett az indulási időszakra rendszeres popup megjelenéseket tervezünk. Az első időszakos boltunk márciusban várható. Emellett a fizikai bolt is tervben van középtávon, jelenleg éppen keressük hozzá a megfelelő helyet.

Képek forrása: Berber Budapest