Tegnap este végre kézbevehettük Laki Eszter, Glódi Balázs és Mihály Kamilla könyvét, a MENÜt. Gyönyörű, tartalmas és különleges alkotás született kezük nyomán, ráadásul igazi örömmunka, a legszebb magyar könyvem. Nagyon örülök neki és büszke vagyok rá. Szerintem lehetünk mindannyian. Fellapozva az az ember érzése, hogy egészen komoly gasztrokultúránk van, ami már önmagában is örömhír. És akkor ez még csak a tartalom. A formája, megjelenése, esztétikája pedig egészen egyedülálló a hazai könyvkiadásban.
A MENÜről tudni kell, hogy a szerzők önerőből finanszírozták a kiadást, éppen azért, hogy kompromisszumok nélkül, kiadói kereteket átlépve saját ízlésüknek, igényességüknek és perfekcionalizmusuknak megfelelően olyan könyvet hozzanak létre, melynek minden apró részlete pont olyan, amit elképzeltek.
A MENÜ nem klasszikus értelemben vett receptkönyv. 22 budapesti alkotóval találkozhatunk a könyv lapjain, generációnk ismert arcaival, akik számára a kreativitás részét képezi a konyhai teljesítmény is. Főznek és mesélnek, alkotnak és alakítják a budapesti gasztrokultúrát, munkájuk eredménye látványos és izgalmas – gondoljunk csak vissza, mi volt ebben a városban mondjuk 5 évvel ezelőtt kaja téren? Semmi. Vagy nem sok. Mostanra azonban gyakorlatilag a nemzetközi konyha bármilyen szegmense elérhető a városban, számtalan helyen ehetünk minőségi alapanyagokból készült különleges fogásokat, akár minden nap más náció hagyományainak megfelelően. Ezt a sokszínűséget ünnepli a MENÜ.
A könyv összeállításához nem feltétlenül kulináris élményeket kerestünk, hanem azt a működést, ami az ételt tekinti a közösségteremtés első számú eszközének. Barátaink, ismerőseink láttak minket vendégül egy menüre, miközben arról meséltek, hogy miért fontos nekik ezen a területen alkotni. Nagyrészük más elfoglaltságokkal szinkronban főz, ezért a könyv ezt az összeférhetőséget ünnepli, de szerettünk volna megmutatni pár olyan szereplőt is, akik már hivatásos szakácsként, saját konyhán fogadhatnak vendégeket. A szakácskönyv egy szubjektív válogatás lett, nem teljes, és nem kizárólagos. Szervezőereje egy ismeretségi kör, azoknak az embereknek a köre, akik szerintünk izgalmas pillanatképet adnak a mai budapesti gasztroközösségekről. A könyv limitált példányszámban, mindössze 1000 darabban készül, a megjelenés módját az a művészeti szemlélet és figyelem indolkolja, amivel egy ritka tárgyi élményt szeretnénk nyújtani.- mondják a szerzők a könyv létrejöttéről.
A MENÜ erejét a gyönyörű képek és nagyszerű grafikai munka mellett a szerzők és a résztvevők barátságának hangulata, a gasztronómia és a vizuális kultúra iránti közös elkötelezettségük és lelkesedésük adja. A pillanat lenyomata konyhai momentumokon keresztül, mondjuk korkép, amire büszkék lehetünk majd tízhúszakárhány évről visszatekintve is. Ilyen volt 2014-ben Budapesten. Nem hiányozhat a polcról.
A MENÜ előjegyezhető a könyv weboldalán, kapható az YKRA Store-ban, a Konyhában, a Flatlab-ben, és a Book könyvesboltban.
fotó: Glódi Balázs
grafika: Laki Eszter
szövegek: Mihály Kamilla
A résztvevő alkotók listája:
Nguyen Thuy Phuong – textiltervező
Collective Plant – városi gyűjtögető csoport
AU Workshop – építészműhely
Dzsángó – kávézó, delikát
Szántó Anna – kísérleti vendéglátó
Wang Song Tao – fodrász
BONBONBON – édességműhely
Hitka Viktória – képzőművész
Tóth Bálint és Tóth-Dobos Zsófi – építészmérnökök
Iñez – kávézó, ételbár
Vidó Nóri – designer
Nagy Sándor – reklámszakember
Pannon Udvarház
Szász Kinga – 1 falat zamat
Dj Mango – zenész, grafikus
Vámos Róbert – adományszervező
Pajor Pál és Domonyik Éva – szakács, biogazda
Erdőháti Áron – fotográfus
Bircsák Eszter és Sipos Melinda – kurátorok
Telep – galéria, bár
Szalai Dóri – Chez Dodo macaron manufaktúra
Kiss Tibi – ruhatervező