Laposa Pincészet – Badacsonytomaj

Laposa Pincészet

Holnap szépen beülünk az autóba és lemegyünk a Balatonra. És ha már ott vagyunk, egészen biztos, hogy meglátogatjuk a Laposa Pincészet nagyszerű épületegyüttesét, Kis Péter építészirodájának egyik legfrissebb munkáját.

Továbbiakban az Építészfórumon megjelent bemutatójukat olvashatjátok…

Laposa Pincészet

Badacsonytomaj egyik legszebb pontján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekszik a Laposa PincészetKis Péter irodájának munkája. A badacsonyi tanúhegyek jellegzetes alakja uralkodik itt, a bazaltvulkanizmusra jellemző bazaltoszlopokkal és orgonákkal. A borászat által készített bor is innen kapta nevét: „Bazaltbor”.

Laposa Pincészet

A Balaton-felvidék és ezen belül Badacsonytomaj város szőlő- és borkultúrája is kiemelkedő nemzeti örökség, egyben a badacsonyi borvidék központja is.  Több telek összevonásával egy olyan hosszan elnyúló terület áll rendelkezésére, amely a badacsonyi hegy oldalától indulva egészen a lábáig húzódik. Ezt a jellegzetességet akarjuk az épületek telepítésében kihasználni: az adminisztrációs és tároló-érlelő épületet a felső telkek legmagasabb pontjára helyeztük el (a meglévő pincék kiegészítéseképpen), a feldolgozó üzemet pedig az alsó telkek szinte sík részére.
Különösen fontos szempont, hogy a domboldal rekultiválásával a természet számára is magas színvonalú, élvezhető, egymással organikus egységben működő területet hozzuk létre, amelyet bejárhatunk egy borút-on.

Laposa Pincészet

Másrészről fontos az a tulajdonság, hogy míg a létrejött hosszan elnyúló telek felső része inkább a természeti tájhoz tartozik, addig az alsó telek már a város részét képezi. Az épületek tervezésekor tehát ezt a szövedéket igyekeztünk értelmezni.
A felső telken tervezett adminisztrációs és tároló-érlelő épület így inkább a hegyhez tartozik, itt termelőmunka és adminisztráció zajlik. Az alsó telken kialakítandó üzem már inkább a város részét képezi, környékén találunk pár régi présházat, egyszerű geometriájú nyeregtetős épületet. Épületünk, az üzemi rész is egy hasonló archetipikus formát vesz fel.

Laposa Pincészet

Mint a „Bazaltbor” elnevezés is mutatja, a borászat is fontosnak tartja az erre a tájegységre jellemző természeti kincsek, a bazaltoszlopok és -orgonák közelségét hangsúlyozni, boraiban a terroir-jelleget kiemelni. Terveink szerint is ez az egyik olyan koncepcionális elv, amely az épületek formálását is meghatározná, ezzel teremtve kapcsolatot a felső és az alsó épületek között. A hely másik jellemzője, a kúszó, tekeredő szőlőindák pedig finoman értelmezett motívumként jelennek meg az épületek homlokzatain, illetve környezetükben.

Laposa Pincészet

Az épületben a borkészítés racionális vonalát tematizáltuk. A szerkezet és a terek így a termelési folyamat sorrendjében követik egymást mind vertikális, mind horizontális értelemben. A feldolgozóépület egy iparibb jellegű technológiai szárnyból és a vele szerves kapcsolatban álló érlelő-tároló funkciójú pinceszárnyból áll. A két rész ugyanakkor alaprajzilag különválik, valóban egy épület két szárnyát alkotják. A pincesort teljesen föld alatt helyeztük el, csak a bejárata emelkedik a terepszint fölé. A technológiai szárny három szintje közül csak egy emelkedik ki, kettő föld alatti kialakítással készül. A két szárnyat a föld alatt kötjük össze.

Laposa Pincészet

Laposa Pincészet

A belső tereket a bennük megvalósuló funkcióhoz igazítva alakítottuk ki, de mindenütt az egyszerűség és racionalitás elve mentén. A technológiai, rozsdamentes acél berendezésekkel ellátott helyiségek visszafogott látszóbeton szerkezetekkel készülnek. A padlókat öntött, csúszásmentes epoxy burkolattal látjuk el, mely könnyen tisztítható, de egyben az üzemi és használati vízzel, a vegyi anyagokkal (savak, lúgok és oldószerek) szemben is ellenálló. A lejtetett felületről a folyadékot résösszefolyókban vezetjük el. A pinceszárnyban téglaburkolatú boltozat készül, mely megidézi a hagyományos pincehangulatot és klímát, de közben korszerű formát ölt. A pincesor végén található palackos érlelő nagyobb légterében a technológiai szárny tárolóitól eltérő klímában is érlelhető palackos bor.

Laposa Pincészet

Építészet:
Kis Péter Építészműterme Kft.
Vezető tervezők: Kis Péter, Molnár Bea
Építész munkatársak: Bun Zoltán, Erdélyi Róbert, Hőna Orsolya, Romvári Péter, Varga Anikó

Megrendelő:
Bazaltbor-Badacsony Kft.
Laposa Pincészet

Badacsonytomaj, Római út 199.

Tervezés: 2008
Kivitelezés: 2009 május – 2010 május
Fővállalkozó: Market Építő Zrt.
Lebonyolító: Spányi és Jakab Kft.



Comments are closed.