Gotberg Borászat

A borászati épületek közös tulajdonsága, hogy funkciójukból adódóan izgalmas és intenzív kapcsolatot teremtenek a termő vidék és a borászati üzem között. Ezek az épületek egyszerre illeszkednek és szinte félig-meddig eltűnnek a tájban, ugyanakkor építészeti karakterükre jellemzően a funkció elegáns téralkotást tesz lehetővé. A Laposa pincészet korábban bemutatott badacsonyi épülete után itt egy cseh példa arra, hogyan jön létre hagyomány és technológia ötvözésével egy kortárs borászati épület.

Gotberg borászat

Gotberg borászat

Popice önkormányzatától északra, a második enyhe kanyar fölött, Stará hora közelében idén fejeződött be egy borászat kivitelezése. A vidéki táj látványa vált a kifejezésmód központi elemévé. A szerkezet fő jellemzőit a domboldal, a táj, az uralkodó keleti széljárás, a gyümölcsös, és mindenekelőtt Pálavské vrchy és Nové mlýny víztározójának panorámája ihlette. Az építészeti kialakítás ezekre az adottságokra reagál, ezek szabják meg a szerkezet méretét, formáját és funkcióját. A ház szorosan kapcsolódik a tájhoz, melyből ered, részben a domboldalba van süllyesztve, s az félig el is takarja az épületet. A ház egyéni karaktere a Pálavské vrchy-re néző főhomlokzaton erősödik fel, keleti irányból az időjárási szélsőségektől egy fal védi az épületet.

Gotberg borászat

Gotberg borászat

Gotberg borászat

Az alábbiakban Martin Bukolsky vezető tervező bemutatóját olvashatjátok:

Telepítés
A szerkezet a moráviai borospincék hagyományos, természetes kialakításából indul ki, melyek egy bejárati részből és tégla vagy kőboltozatos teremből állnak. Az új koncepció ezt alakította át olyan borászattá, ami az új technológiák adta lehetőségeket és a hagyományos építkezés előnyeit egyaránt kihasználja.

Bejárat és borbemutató
A háromszintes bejárati rész az adminisztrációs, bemutató- és szállástereknek, illetve ezek kiszolgálóegységeinek ad helyet. Az épület főbejárata az első földszín feletti emeleten található, ahonnan az előcsarnokba, recepcióhoz és a borászat irodájába juthatunk. Ezt a szintet három oldalról veszi körbe az előkert. A pinceszinten helyezkedik el a bemutatórész és a háttéregységek. A második emeleten vendégszállások vannak, hat kétágyas szobával és egy lakosztállyal.

A szállás- és adminisztratív funkciókhoz faszerkezetű konstrukciót választottunk, mivel annak lágy megjelenése illik a befoglalt tartalomhoz, valamint természetesen illeszkedik a környezetébe. A látszó szerkezet a környező szőlészet ritmusát idézi meg. A pincében zajlik a bemutatás és a konkrét bortermelő folyamatok is, ezt az épületrészt előregyártott vasbeton vázszerkezettel oldottuk meg.

Gotberg borászat

Gotberg borászat

Gotberg borászat

Fahordókban termelt bor bemutatása és készítése
A földszinten a bemutatórész köti össze a bejáratot és a termelés egységét. A kóstolóterem, a ház lelke, ebben a kacsolódó szárnyban kapott helyett, itt lehet megismerkedni a különböző nedűkkel. Sőt, összeköttetésben van azzal teremmel, ahol a borok fahordókban érlelődnek, illetve a Barrique borok szintén itt készülnek. A kóstolóterem a hagyományos borospincéknek modern anyagokkal épült átirata. Az íveket metszett gyémánt alakú, előregyártott vasbeton bordákkal készítettük; alakjuk és megvilágításuk a borkóstolás élményét hivatott fokozni.

Termelés
A termelési folyamatok egy két szint magas térben zajlanak, melynek hosszoldalán egy galéria található. A terem helyet ad a termelésnek, tárolásnak és a borarchívumnak is. A teljes ipari rész a terepbe van ágyazva, ami  hagyományos megoldásnak tekinthető a pincészetek esetén. A tradicionális kőfal kortárs imitációjaként a falburkolat előregyártott vasbeton szendvicspanelekből áll, melyek felületét strukturális nyomatú festéssel láttuk el. A belső térben a beton fal epoxi felületkezelést kapott. A tető járható zöldtetőként van kialakítva. Az elkövetkezendő években a létesítmény fölötti domboldalra szőlőt telepítenek, ami a tetőre is rá fog folyni. Így a borászat természetes módon olvad majd a tájba.

Gotberg borászat

Gotberg borászat

Gotberg borászat

Anyagválasztás
Az anyagválasztás a helyi építési morfológiát modern kifejezésmóddal társítja, felületi szerkezetével a beton a kőfalakat idézi. A faburkolat lágysága és a beton szigorúsága kontrasztot képez. A bejárati építmény egy összetett faszerkezet, mely a masszív betonszerkezetbe van ágyazva. Az adminisztratív, bemutató- és szállásfunkcióknak helyet adó, oszlopokból, gerendákból és kötőgerendákból álló faszerkezet a legkorszerűbb tűzvédelemmel, hanggátlással és hőszigeteléssel van ellátva. A beton homlokzat hagyományos kőfalazat mintázatával jelenik meg az előregyártott beton szendvicspanelek által. Ez a korszerű megoldás gyors szerelést tesz lehetővé, ugyanakkor minőségi megjelenést biztosít beltérben és kültérben egyaránt, s a hőtechnikai követelményeknek is messzemenőkig megfelel.

Energiatakarékosság
Az épület passzív energiatakarékos módban üzemel, mivel a termelőcsarnok a föld színe alatt található, illetve a tetőt kb. 1 m vastag földtakaró fedi. Emellett a létesítmény a szőlészetből származó összes nyersanyagot felhasználja, még a faforgácsot és a metszések utáni nyesedéket is hasznosítja a fűtéshez.

Gotberg borászat

Gotberg borászat

Gotberg borászat,

Gotberg Borászat, Popice
vezető tervező: Martin Bukolský
építész munkatársak: Klára Bukolská, Petr Novotný
szakági tervezők:
gépészet: Milan Váša
tűzvédelem: Miroslava Michálková
elektromosság: Vojtěch Holík
elektromos és telekommunikációs tervező: Jan Bukolský
légtechnika: Aleš Rubina, Ph.D
szerkezettervező: Václav Nevřiva
generáltervező: Bukolsky architekti s.r.o

tervezés éve: 2005-2006
kivitelezés éve: 2008-2010
összterület: 2700 m2
megrendelő: Gotberg a.s., Popice, CZ
projekt manager: Betaldevelopment s.r.o., Václav Švec, České Budějovice, CZ

Via      Építészfórum

Fotó: Bukolsky Architekti