Kamchatka Design – Feling Feeling

A Gombold újra – Divat a magyar pályázat bemutatóján lettem figyelmes a Kamchatka kollekciójára. Közel állnak hozzám a természetes anyagok, a visszafogott, nem túlbonyolított megoldások, a lezser, gyűrt rétegek játékát pedig kifejezetten izgalmasnak tartom. Schulteisz Márta, a Kamchatka tervezője kérésünkre röviden mesélt a ruhák születéséről.

A Feling-Feeling kollekció megtervezésénél egy egyszerű alapformából – a nyakba bevarrott ujjú parasztingből (feling) indultam ki. Ennek a formának a felnagyításával, léptékváltásával mind hosszirányban, mind szélességben (aszabásmintába történő belenyitással illetve egész alakos meghosszabbításával) jutottam a bemutatott ruhákhoz.

Az “iszonyatos” keletkezett bőségeket a cérnagumizásokkal (népies nevén darázsolás) próbáltam moderálni. Előzőekben próbálkoztam a sima berakásokkal, ráncolásokkal de ezt elvetettem, mivel így a ruhák elvesztették volna mobilitásukat, a gumizás azért szerencsés mert így a ruha nagyon könnyen transzformálható át egy másik látványba (ugyanaz az öltözet többféleképpen hordható, egy hosszú ruha adott esetben átalakítható tunikává vagy éppen felsőrésszé.)

A hosszú szalagok szintén ezt a variálhatóságot segítik elő, mell alatt, derékon vagy csípőn megkötve – mind más-más lehetőség ugyanazon a ruhán belül. A hosszú ruhák egyhangúságát voltak hivatottak megtörni a különböző rövid, az alapruhára rávehető felsőrészek. Ezekhez egyrészt egy karakteres csíkmintával megnyomott len anyagot használtam, a csíkok visszarendezésével egy érdekes vibráló felület jött létre és a kialakított forma már szinte adta magát.

A felsőrészeknél feltűnik a kollekcióban egy irha mellény is ami egy nagyon érdekes pöttyös mintával van megnyomva. A szokásoktól eltérően az irhát hagytam a színoldalon megjelenni, kiemelve a nyomott minta dekor jellegét (funkcionálisan az irha belül szokott lenni, hiszen melegítenie kell). A sötétkék irha alapra nyomott rozsda színű pöttyök madártoll hatását keltik, pontosabban gyöngytyúk rajzolata van a szőrnek. A gumicsizmák frappáns kiegészítőnek tűntek, de azért itt is törekedtem a lovaglócsizma formával egy fokkal kecsesebb megoldásra.

www.kamchatkadesign.com

Fotók: Fashionfave