Atrium fotópályázat

Még egy hétig, október 5. 23.59-ig lehet szavazni az Atrium fotópályázatának a legjobb képeire. Az építészeti magazin júliusban kérte meg arra olvasóit és az ország amatőr fotósait, hogy ne csak nézzenek, kattanjanak is rá, és mutassák be, hogy mit is jelent számukra a kortárs építészet. Összesen 684 kép érkezett a pályázatra, 142 ember kamerájából.

Mindegyik mappa, mindegyik fotósorozat a maga módján, készítője sajátos aspektusán keresztül mutatja be a kortárs építészetet. Ugyanúgy találkozhatunk a modern és a klasszikus összemosódásával egy-egy új építésű templom vagy zsinagóga képében, mint egy hipermodern irodaházzal, vagy akár egy, a posztmodern elemeivel felújított régi épülettel. Van minden. Színes kép, fekete-fehér kép, távoli, közeli, árnyékos, fényes – de a középpontban mindenhol az épület,vagy annak egy részlete áll, mely nem csak a képet teszi csodássá, hanem talán kicsit az egész világot is.


A rengeteg fotó közül temérdek készült hazánkban, bizonyítva, hogy nálunk is él a kortárs építészet és hogy néha talán tényleg elég lenne néhány másodpercig nyitva tartani a szemünket, hogy felfedezzük, milyen szép országban is élünk. A főnyeremény Párizs, a végső díjról a magazin zsűrije dönt, akik a legtöbb lájkot összegyűjtő mappák közül választják ki az abszolút nyertest. A döntőbe bekerülő fotók a Trafóban kerülnek kiállításra a Média Építészeti Díj keretein belül, de néhányuk meg fog jelenni az Atrium év végi számának hasábjain is.

Érdemes hát szavazni, hiszen nem csak egy utazáshoz segíthetünk hozzá egy, a fotózásért és építészetért rajongó  embert, hanem néhány amatőr fotósnak is megadhatjuk az esélyt arra, hogy tehetségüket a nagyközönség előtt bizonyíthassák. Továbbá ne feledkezzünk meg arról sem, hogy elnézegetve a beküldött képeket, olyan kellemes percekben lehet részünk, melyeket illik meghálálni. Akár egy lájkkal is. Fontos, hogy csak a mappákra leadott lájkok számítanak!

Összegyűjtöttük  nektek a pályázatra beküldött kedvenc mappáinkat, melyek között meglelhettek  olyan ismert épületekről  a megszokottól eltérő szemszögből készült fotókat, mint a MÜPA, a Nemzeti Színház vagy Simplon udvar, de egyszerű magyarországi lakó- és irodaházakat is. A válogatásunkból persze külföld sem maradhatott ki, a mappákon keresztül betekintést nyerhettek Portugália, Spanyolország és Németország kortárs építészetébe is.

Ha megtetszett a  válogatásunk, vessetek egy pillantást a többi mappára is, garantáltan találtok rengeteg szép képet, melyek megérdemelnek egy-egy szavazatot!