Fahéj magazin

Az újságos polcokon tucatnyi gasztronómiai magazin sorakozik, de igényes anyagaival, kizárólag magyar szakemberek által összeállított receptjeivel és dekorációs ötleteivel mégis kitűnik közülük egy, ez pedig az új hazai lap, a Fahéj Magazin. Az interneten egyre több kiváló gasztro blogot olvashatunk, melyek ízléses fotókkal és remek receptekkel örvendeztetnek meg bennünket, azonban kézbe venni, lapozgatni, kitenni a konyhapultra csak egy nyomtatott újságot lehet, s mivel nagyon sokan igénylik ezt a műfajt és a gasztro design híreket, megszületett hát a Fahéj.

Izgalmas tartalom

A Lumen Kiadó gondozásában megjelenő Fahéj magazin konyhaművészettel foglalkozik, melyet összeköt a designnal és a gasztrodesignnal, ezáltal mutatva újat a gasztronómiai témájú lapok piacán. Nagy része recepteket tartalmaz, azonban napjainkban már nem elég, ha tökéletesen működő recepteket kínál egy újság, ezért a szerkesztők nagy hangsúlyt fektetnek a designra is, s egyedi dekor ötleteket is adnak: a maradék 30 százalékon gasztrodesign tippek (tálalás, asztaldíszítés, ünnepi dekoráció) és gasztronómiával kapcsolatos írások osztoznak (borajánlók, gasztronómiához kapcsolódó művészek bemutatása stb.).

A magazin negyedévente egy tematikus „csokrot” ad olvasóinak, az aktuális szezon kedvenc receptjeit és dekor ötleteit egy bokrétába kötve. Az albumszerű Fahéjban nincsenek szoros értelemben vett, azonos címmel ellátott állandó rovatok, vannak viszont visszatérő témák. Minden lapszámba készül például gyerekeknek szóló anyag, illetve gondolnak a táplálék-intoleranciával, ételallergiával élő olvasókra is (számukra az Ételallergia Online készít szezonális tartalmakat). Mindig helyet kap egy étteremajánló is, ahol az étterem étlapjának néhány receptje is olvasható!

S hogy elkerüljék a félrefordításokat, az eltérő alapanyagok okozta aránybeli torzulásokat, a recepteket magyar mesterszakácsok, bloggerek, gasztronómiai szakemberek állítják össze, akik nyitottak mind az újraértelmezett magyar, mind pedig a külföldi ízvilágra.

Igényes külső

A modern, letisztult stílust követő lap külső megjelenésében is nagyon fontos szerepet kapott a design: mind a fotók, a styling, mind pedig a grafika, layout tekintetében.

A Fahéj valamennyi fotóját Csigó Zita fotográfus készíti. Zita édesapjával, Csigó László fotóművésszel vezeti együtt a Csigó Fotóstúdiót, aki anno a MOME-n (akkori Iparművészeti Főiskola) is tanított, s Zita is tőle sajátította el a fotós szakma rejtelmeit. Ma pedig már magyar könyvkiadóknak illusztrál, könyveket, magazinoknak fotóz, illetve reklámanyagokat készít, külföldre is. Az évek során úgy alakult, hogy leginkább gasztro témájú munkákkal keresték meg, a téma sokszínűsége és jól stylingolhatósága miatt (nem dolgozik külön stylisttal, a kellékek összeválogatását, megkomponálását is nagyon kedveli és maga végzi) hamarosan a kedvenc területévé vált.

Júniusban érkezik a 2. szám

A következő, június 5-én megjelenő számban kb. 80 szezonális receptre lelhettek, találkozhattok borbár körképpel, levendulás, valamint nyári gyerekzsúrokra és felnőtt összejövetelekre egyaránt alkalmas asztali- és buli dekorációs ötletekkel, tippekkel dekortapasz felhasználására, ezenkívül olvashattok Bodzás Erzsébet miniatűrkészítőről is, valamint a Stilblog kedvenc keramikusairól, Boldizsár Zsuzsáról és Imre Eszterről, mégpedig a Stilblog tollából, bizony ám! 😉

A Fahéjt a Lapker pontjain, valamint egy-egy gasztrovásár vagy gasztronómiai esemény asztalain találjátok!