Vezuvio

Egyszerű és nemes. Tiszta és füstös. Fehér és fekete. Matt és csillogó. Természetes és természetfeletti. Kerek és kusza. Megfogható és megfoghatatlan. Múlandó és örök. Puha és kemény. Porszem és óriás. Finom és brutális. Nyers és megmunkált. Ez jellemzi a Vezuvio ékszereket, amiket Besnyői Rita álmodott meg és készített el. Az Ékezet Galéria ötvösét olaszországi utazása ihlette meg, melynek emlékeit ékszerkollekcióban konzerválta.

ékezetnyitó

vezuvio01

vezuvio13

Rita csillogó szemmel mesélt a hónapokkal ezelőtti utazásról, mintha csak tegnap érkezett volna vissza. Magával ragadta a fel-felbukkanó Vezúv kopár kürtőjének látványa, vízről és szárazföldről is, éjjel, nappal, ködben és naplementében egyaránt, de Capri és Pompei császári hangulata, babérleveles kertjei, kockakövei, kis sikátorai, hatalmas sziklái, a tenger millió árnyalata, s a ráncos bőrök is feledhetetlen és misztikus élményt jelentettek számára. És bár minden változik, az emlékfoszlányok leképezésével létrejött Vezuvio kollekcióban ott csillognak az emlékek.

vezuvio02

vezuvio03

vezuvio08

A gömb formák a lávagolyók játékos változatai, tükrözik az esetlegességet, szabályosságot. A puha aranyfüst lemezekkel díszített gömbök között fülbevalókra és medálokra is lelhetünk, no meg lávafolyamszerű gömbsorokra, akár angyali fehér alapszínnel, akár kráteri feketével.

vezuvio05

vezuvio06

vezuvio15

Az esztétikailag is szép gyűjteménynek színarannyal ékesített beton darabok is tagjai, valamint hamu perzselte virágszirmok.

_MG_4188


vezuvio14

Az élményeket hordozó ékszereket Rita maga fotózta le barátnői nyakában, fülében és ruháin, nem is olyan messze Budapesttől… 🙂

hang01

hang02

hang03

hang04

hang05

hang06

hang07

hang08

A kollekciót bemutató installáció szintén Rita munkája. Az ékszereken túl a gyűrt papírral és fény-árnyék játékkal elért térbeli kiemelés, valamint a füstös textúra szintén a Vezúvot idézi.

vezuvio04

vezuvio11

vezuvio12

A gyűjtemény hamarosan további elemekkel bővül, addig pedig külföldön mutatkoznak be a természetes kiegészítők.

vezuvio09

vezuvio10

Vegyétek Ti is nyakatokba a világot, Vezuvio ékszerrel nem is nehéz!

hang09