Prān

2010 óta, a nulladik perctől nyomon követjük a POS1T1ON tervezőcsapatát, hiszen ízlésükkel, szemléletükkel és megvalósult munkáikkal a hazai tervezők legsikeresebbjei közé tartoznak.

A POS1T1ON egy eredetileg öt fős baráti társaságból létrejött kreatív közösség, tevékenységük körében a belsőépítészet és a tárgytervezés mellett helyet kapott a grafika és a kommunikáció is. Belsőépítészeti munkáik izgalmas vizuális pontok Budapest térképén (Merlin, ZONA, Dürlin), tárgycsoportjaikkal kapcsolatban azonban mindig felmerült a gyárthatóság és az eladhatóság kérdése, mind alapvetően problematikus kritérium. A múlt hét végén a POS1T1ON legújabb főhadiszállásán, a Sas utcai Baldaszti House-ban jártunk, ahol Simonfalvi Bence elmesélte a csapat történetét a kezdetektől fogva.

9

A kezdeti lendület, és a 2010-es év gazdasági környezete alkalmat teremtett a tervezőcsapat számára, hogy építészetben és tárgytervezésben is megmutassa magát – a Hypha elnevezésű első önálló bútorkollekciót követően először a USE csapatával, majd a Je Suis Belle tervezőivel dolgoztak együtt egy-egy tárgycsoport megalkotásán. Ezekről a kooperációban megvalósuló bútorokról hamar kiderült azonban, hogy magas áruknál és a hiányzó minőségi gyártókapacitásnál fogva sorozatgyártásra nem alkalmasak, kommunikációs értékük azonban jelentős, és a nemzetközi kiállítások közönsége fel is figyelt a fiatal hazai tervezőcsapatra. Ezeknek a kollekcióknak a hozadéka az a tanulság, hogy a megvalósításra törekvő tárgytervezés első lépése elengedhetetlen módon a pénzügyi tervezés és a piaci igényfelmérés kell legyen, mindez a hazai gyártás kínálta lehetőségek közegében. A POS1T1ON legújabb, Prān elnevezésű kollekciója már ebben a szellemben született, és az eddigiek alapján beváltani látszik a hozzá fűzött reményeket.

4

A Prān kollekció egy ülőbútor- és egy lámpacsaládot tartalmaz, de a kollekció hangsúlya egyértelműen a lámpákon van, melyek formavilága, variálhatósága és frissessége tavaly ősszel Londonban szép sikert aratott – néhány héttel később neves nemzetközi designmagazinokból köszöntek vissza a darabok.

5 2 1

A Prān moduláris lámpakollekció az ’50-es ’60-as évek formavilágát idézi, inspirációul a tradicionális indiai rézedények formavilága és anyagszerűsége szolgált. A lámpák tervezésekor az árérzékeny, praktikus megközelítés kapott hangsúlyt – Simonfalvi Bence és Kertész Attila tervezőpárosa olyan tárgycsoportot szeretett volna létrehozni, mely eladható, könnyen szállítható, gazdaságosan kivitelezhető darabokat tartalmaz, melyek a nemzetközi piacon is kiválóan helytállnak. Az ötven különféle változatot kínáló lámpák gyártása itthon történik, az Uri községben található lámpamanufaktúra néhány hónap kísérletező küzdelem után úgy tűnik, képes lesz a tervezők által megálmodott minőség előállításra a kívánt mennyiségben, nem mellesleg megfelelő határidő mellett.

6

A POS1T1ON tervezőcsapata a jövőben újabb kihívások elé néz, tárgycsoporjait olcsóbb kiegészítő darabokkal kívánja bővíteni, hiszen ha egy márka folyamatos jelenlétre törekszik a hazai és nemzetközi piacon, elengedhetetlen, hogy időről-időre a már kivívott elsimerést fenntartva képes legyen megújulni, izgalmas maradni. Idén szeptemberben ismét saját standon mutatkozik be a POS1T1ON legfrissebb kollekciója Londonban, addig pedig gőzerővel folyik a munka a Baldaszti House belsőépítészetén. Kíváncsian várjuk az eredményeket!