Magyar Design – Paper Up!

Koralevics Rita csodás papírmunkáit a közelmúltban mutattuk be, és nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy Rita formabontó papírkollekciója is helyett kapott idén az OTTHONDesign magyar tervezőket felvonultató standján. A kiállítással kapcsolatban kérdeztük Ritát.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a papírral és mikor készült első kollekciód?

– Képzőművészként kerültem kapcsolatba a papírral, miközben egy objekt alapanyagának kerestem a megfelelőt. Végül, ha arra nem is, de másra kitűnően használható matériának bizonyult a pépesített papír, amit a hulladék újrafelhasználásából nyertem. Az első papírtányérok, tálkák, vázák és egyéb lakberendezési tárgyak szinte maguktól rendeződtek kollekcióba, így aztán 2012-ben megszületett a Paper Up! elnevezésű márka. A papírmassza nagyon sokoldalú, széles körben kihasználható építőanyag a design és más kreatív területeken is.

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– A kész termékekre jellemzőek a kézműves jegyek, és az ebből adódó egyediség. A munkafolyamat minden lépését magam végzem, amihez folyamatosan sajátítom el az újabb és újabb technikai fogásokat, kellő anyagismeretet, szélesítve a lehetőségeimet, mozgásteremet.

7

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– A tervezés legtöbbször spontán módon, prekoncepció nélkül indul útjára, szabadjára engedve a fantáziát. Általában ez az intuitív alkotói magatartás jellemez, ritkább esetekben valamilyen konkrét elképzeléshez, előre kitalált témához igazodom. Minden esetben – ha már látom magam előtt a célt, a megvalósítandó tárgyat –  gyorsan munkához látok, mert tudom, hogy sosem egyenes az út a végső megoldásig. Általában több irányba ágazik el a munka, és a részeredményeket összeadva születik meg a kész darab. Maga a kísérletezés nagyon inspiratív tényező, ezért kevés példányban készülnek el a tárgyak, gyakran változnak a formák, a külalak, az anyagösszetétel és így a megoldások is esetiek. Amit szem előtt tartok a tervezés során, az a minőség, egyedi karakter, használhatóság, átgondoltság, fejlődés.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– A kiállításon több kisebb szettel mutatkozom be, közöttük egy Amfora családdal, amit a rajta levő tipográfiai jelek (mértékegység), és textil fül tesz érdekessé. Ezen kívül az ipari stílus formavilágát tükröző függő lámpák is láthatóak lesznek, különböző színben és méretben. Az újítás maga a hulladékpapír újszerű felhasználásának módjában van, kihasználva a massza formálhatóságát, száradást követő stabilitását, variálhatóságát. A papírpép jól kombinálható más anyagokkal, így fűrészporral, faforgáccsal, textillel egyéb növényi rostokkal, de tetszőlegesre festhető az alapanyag színe, felületének mintázata is.

4 5 1

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– A megjelenéstől kedvező visszajelzéseket várok. Szeretném, ha köztudatba kerülne a papírnak a jelenléte, ilyenfajta alkalmazása a lakás kiegészítők között.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Sikernek érzem azt, ha egy vásárló újra visszatér, vagy ha különböző felkérésekkel megkeresnek, hogy vegyek részt egy kiállításon, vásáron, rendezvényen. Erre példa a Vienna Design Week idei meghívása, amin belül csatlakozni fogok a LABOR program nyitott műhely sorozatához.

11 89

 – Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– A cél? Nehéz kérdés. Hogy merjünk álmodni, valósítsuk meg önmagunkat és tudjunk együtt örülni.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Már gondolatban a nyárra készülök, de még azt megelőzően tavaszra várható egy pár darabos kreáció, ami egy ruha kollekció színeihez lesz hangolva, ami a bécsi Printaban lesz látható. És természetesen nagyon várom a bécsi design hetet, aminek díszvendége Magyarország lesz. Eközben folyamatosan töltöm fel a készletemet, mert a Paper Up! a napokban nyíló ARON STYLE design üzlet által forgalmazott termékcsalád lett.