Magyar Design – Kiss Gál Gergely

Nagy kedvencünk a Plié by Atelier – Kiss-Gál Gergely és Kiss-Gál Zsuzsanna bútorkollekciója, melyről már korábban írtunk és melynek a számos hazai és nemzetközi elismerés kapcsán újra meg újra nagyon tudunk örülni! A Plié by Atelir bútorai az OTTHONDesign kiállításon különleges, eddig még sosem látott formában jelennek meg! Alig várjuk!

– Mi tudhatuk Rólatok, hogyan kerültetek közel a bútortervezéshez?

– A Plié by Atelier kísérleti műhelyt 2012-ben hoztuk létre Kiss-Gál Zsuzsannával. Építész tervezőművész és egyben a műhely vezetője, designere vagyok. 2005-ben, mint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyik legkreatívabb végzős építészhallgatója, diplomamunkámmal elnyertem az Árkay-díjat. Ezt követően 2009-ben megnyertem a japán Containter Design Competition by Dezeen and Design Association pályázatát és kiállítóként részt vettem a tokiói design héten, majd 2011-ben megkaptam a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjat. Az ösztöndíj keretén belül kezdtem meg a Plié kollekció technológiai alapját nyújtó kísérletezést, ebből az ötletből született a Plié by Atelier.

2

– Mikor született meg a Plié by Atelier márka?

– A márka maga 2013 márciusa óta létezik, ekkor lett az általam végzett anyagkísérletek eredménye konkrét termék és kollekció. A műhely egy régi álom megvalósulása, építészként a készítés, csinálás folyamatától sokszor eltávolodik a tervező, nekem pedig az igazán kreatív gondolatokhoz az elkészítés élménye hozzátartozik.

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Munkáim mozgatórugója túl egy szép, érdekes tárgy, vagy épület létrehozásán maga a munkafolyamatban rejlő feltalálás lehetősége. Célom a kísérletezés, az új technológiai megoldások keresése és feltalálása, vagy akár más szakmák már létező technológiáinak az építészetbe és bútortervezésbe való váratlan és kreatív integrálása. Az alkotás folyamatának elengedhetetlen része az inspirálódás, gyűjtés, műhely-kísérletek, anyagpróbák készítése és a prototípusok saját kezű legyártása. Így ismerem meg igazán a benne rejlő lehetőségeket vagy szembesülök a zsákutcákkal.

7

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– Érdekel a tér és tárgyalkotás határterületeinek feltérképezése, elmosása, eddig külön használt, nem szokványos technikák vegyes használata, vagy éppen újak létrehozása. Az épületek és tárgyak egyaránt teret határoznak meg magukban és környezetükben. Az építészetben javarészt egy-egy munka mögött egy jól összeszokott csapat rejlik, ahol az ember folyamatosan kap visszacsatolást és ez fontos momentum a tárgyalkotás esetében is. Mindig ötletes, kreatív, sokszínű, játékos, esztétikus és minőségi megoldásokra törekszem és letisztult, egyszerű formákból építkezem. Egy-egy tárgy megalkotásakor a cél a minél tisztább, érthetőbb formavilág és használhatóság létrehozása.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– Az OTTHONDesign kiállításon a Plié kollekció egyes darabjait mutatom be, így egy Demi Plié dohányzó asztalt, két darab Petit Plié ágyasztalt és egy Plié installációs falat. Az innováció maga az új bútorgyártási technológia: egy hagyományos csomópontoktól mentes, rétegelt lemez és gumi, vagy filc társításából álló szendvicspanel, mely rétegességének köszönhetően speciális megmunkálást követően hajtogatható lesz és a tárgyalkotás élményét a felhasználó kezébe adja. Az installációs fal egy új fejlesztés prototípusa, mely lehetővé teszi, hogy a bútorokat a faról levéve saját magunk alakítsuk ki a körülöttünk lévő teret. Eddig fekete gumis vagy fehér filces tárgyakat mutattam be. Az újdonság, hogy az Otthon kiállításra speciálisan a kiállítás arculatához passzoló színvilágú kollekciót készítek.

3

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– Új kollaborációs lehetőségeket más kiállítókkal, új kapcsolatokat magyarországi vagy külföldi forgalmazókkal, vagy akár befektetőkkel.  A kiállítás ezeken felül számomra minding inspiratív, mert ilyen helyzetekben látom közvetlenül, hogy az emberek hogyan viszonyulnak a tárgyakhoz, hogyan használják és hajtogatják, így ők maguk adnak számomra újabb és újabb ötleteket ezáltal a továbbfejlesztésre.

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– A kollekció a TENT London Shapes of Hungary standján debütált 2013-ban és egy interaktív installáció keretében a látogatók maguk is kipróbálhatták a falburkolatból levehető ágyasztalka létrehozását. A kiállítás négy napja alatt több ezren csodálták meg a tárgyakat és egyöntetűen nagyon „okosnak és játékosnak” találták a Plié bútorokat.

6

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– Világszínvonalú magyar márkát szeretnénk építeni a Plié by Atelier-ből, mindezt úgy, hogy a kézi készítés és kísérletezés maradjon az alapja minden innovációnknak.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– Munkaközi fázisban vannak új anyagkísérletek és egy szezonokra épülő kollekció koncepciója is. Nemsokára megnyitjuk az új utcaportálos irodánkat a Paulay Ede utcában és oda készítünk egy új Plié installációt – a falból kihajtható bútorokkal és az élmény koncepciójára szervezett rendszeres eseményekkel kötjük össze a kollekciót.