Magyar Design – Hukaya Simon

A Stilblog rendszeres olvasóinak nem kell már bemutatnunk Hukaya Simon formatervező legfrissebb munkáit, hiszen éppen a közelmúltban lelkendeztünk csempekollekciójáért, melyet az érdeklődők holnaptól az OTTHONDesign kiállítás keretében élőben is láthatnak! A kiállítás kapcsán beszélgettünk Simonnal.

– Mi jellemzi munkáid szellemiségét és miből ered összetettsége?

– Munkásságom szellemisége és hitvallása  kettős kultúrkörből gyökerezik, anyai ágról a magyar, míg apai ágról a japán gondolkodásmódot és  látásmódot tapasztaltam meg. Egyetemi tanulmányaim – MOME, Budapest – során már a gyakorlatban is kamatoztathattam e két kultúra közti  különbözőséget és változatosságot. E kettősség összegzése jellemzi a munkáimat.

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Tudatos. Tiszta. Távlati.

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– Funkcionális. Megújuló. Élvezhető. Érthető. Használható. Fogyasztható. Eladható.

8 9 10

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– Hajtogatott csempe elnevezésű projektem a kiterített hajtogatott papír struktúrájának esztétikája iránti érdeklődésemből indult ki. Célom a hajtogatott papír teríték plasztikájának átemelése a szilárd anyagba illetve az ebből következő „Puha Poligon” létrehozása volt. A hajtogatott lemez anyagának a tulajdonságától és a teríték mintájától függően három különböző felület típus alakul ki, mint a KONVEX felület, a KONKÁV felület és a KONVEX-KONKÁV felületek. A szabadfelületes formán mindig átmenetesen és ívesen törik a fény ezáltal vizuálisan megpuhítva az anyagot, mint a papír vagy a textil esetében. Hiszek abban, hogy ez a technika még izgalmasabb tárgyakat és tereket fog eredményezni a geometrikus design világában.

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Azt, hogy minél szélesebb körben megismerhessék a munkámat,  új kapcsolatokkal és benyomásokkal gazdagodhassam.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Azt, hogy majdnem nulláról tanultam meg magyarul fél év alatt, és közben vettek fel az Egyetemre, ahol számos szakmai elismerést kaptam.

7

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Célom, hogy a termékem sorozatgyártásba kerülhessen és ezáltal minél több emberhez elérhető áron juthasson el. Ebből kiindulva szeretném az egész szisztémát továbbfejleszteni és egy csapatot felállítani, hogy a rendszer még több innovatív példával bővüljön a szakmában.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Jelen pillanatban a termék promóciójával és ennek a forgalmazásával foglalkozom.