HOLIS – Kreatív gondolkodás a fenntarthatóság jegyében

A Stilblog rendszeres olvasói számára nem újdonság a HOLIS, hiszen korábban írtunk már a kezdeményezésről és ajánlgattuk is, hogy gyertek a táborba, mert jó lesz. Hát jó is lett.

holis

A feladat

A Design Terminál szervezésében Bakos Maxim vezetésével megvalósult tervezőtábor azt a célt tűzte maga elé, hogy a Kőszegen már épp hogy csak működgető bionemez gyár számára új, fenntartható működést biztosító funkciót találjon. A városban egy kísérleti program indul, mely a „Kreatív város – fenntartható vidék: Új fejlesztési stratégia Kőszeg város példáján” elnevezésű koncepciót valósítja meg.

11

21 20 18 17

Ennek keretében Kőszeg műemléki épületeit újítják fel az innovációt, vidékfejlesztést és az oktatást is magában foglaló program során valamint egy regionális tudásközpont is létesül, ahol a társadalom-, a természet- és a műszaki tudományok legtehetségesebb képviselői dolgozhatnak együtt. A Holisba jelentkező hetven plusz főből végül 25 egyetemista/frissdiplomás hallgatót választottak ki a tábor szakmai vezetői, akik egy héten át 5 fős csapatokban gondolkozva próbálták megfejteni, mi lenne az ideális megoldás a gyárban dolgozók, a kőszegiek és a tágabb értelemben vett régió számára.

16 19 14 15 13 12

A módszertan

A holisztikus tervezés lényege – innen a tábor elnevezése -, hogy különböző szakterületek képviselőinek közös gondolkodásából olyan megoldás születik egy problémára, mely a szempontrendszerek egyidejű érvényesítésének segítségével több lábon álló, széles felhasználói kör számára megfelelő eredmény produkál. A holisztikus megközelítés a tervezési feladatot sosem önmagában tekinti, hanem egy nagyobb rendszer, térség vagy szellemiség összefüggésében. A HOLIS egy megközelítés: arról szól, hogy designer, mérnök, szociológus, pszichológus és közgazdász együtt, egy csapatban dolgozik olyan problémák megoldásán, melyek közvetlenül érintenek bennünket a mindennapokban. A HOLIS nyári egyetemén csoportvezetők szakmai irányításával juttottunk el a probléma megfogalmazásától a tervezésen át egészen a megvalósításig egy hét leforgása alatt.

20

A program

A program keretében 25 fiatal gondolkodó (építészek, tájépítészek, formatervezők, antropológusok, közgazdászok, elméleti szakemberek) utazott Kőszegre és öt csapatba rendeződve dolgoztak azon, hogy kitalálják, mire lenne szükség a nemezgyár fenntartható megújulásához. A csapatok különböző szakterületekről érkezett elismert szakemberek vezetésével dolgoztak, a munka eredménye a hét végén a nemezgyárban berendezett kiállítás keretében mutatkozott be.

Az eredmény

Nem olyan egyértelmű, mi számít igazából a program eredményének. Számos izgalmas ötlet, fenntartható működést biztosító új funkció gondolata született meg az egy hetes workshopon a csapatok fejében.

https://www.youtube.com/watch?v=hUQ7dY5Y7pA#t=13

Emellett azonban a táborban egy sokak által korábban ki nem próbált tervezési módszertant is elsajátíthattak a résztvevők, melynek alapja a közös gondolkozás, a közös munka, a különböző szemléletek és tervezői megközelítések integrálása egy közös feladatban, a kooperatív szellemiség és közösségi gondolkozás gyakorlata, melyek véleményem szerint  a jó kortárs tervezés alapkompetenciái, az iskolákban azonban nem tanítják ezeket. És persze számos barátság és jövőbeni szakmai együttműködés első lépéseit is megtettük a Holisban, és úgy gondolom, hogy mindannyian nagy mosollyal az arcunkon gondolunk vissza arra a kőszegi hétre!

936071_10201225071187393_4372234311548404970_n

A workshop munkájának eredményeit a budapesti érdeklődők egy szeptemberi meetup keretében ismerhetik meg, ahol találkozhatnak a résztvevőkkel, kikérdezhetik őket tapasztalataikról és ezek alapján betekinthetnek a holisztikus tervezés módszertanába.