Magyar Design 2017 – Puzsér Zsanna

Puzsér Zsanna idén januárban végezett a BME terméktervező mérnök mesterképzésén. Hivatalosan még nem rendelkezik márkával, a következő néhány évben tervezi megalapítani a saját tervezői stúdióját. Az Otthon Design kiállítás látogatói a Magyar Design standon megismerhetik  Zsanna diplomamunkájaként elkésztül Join’Crete bútorcsalád egy daraját, melynek elékszítésében Bergovecz László, a Fészek Részek alapítója és Boldog Anita, az AB Concrete Design tervezője működött közre. Zsannával a kiállítás kapcsán beszélgettünk.

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Pályakezdőként úgy érzem, még nem rendelkezem saját tervezői stílusjegyekkel, azok még alakulóban vannak. Mérnökként fontos, hogy a termékek a műszaki megfelelőség mellett esztétikusak is legyenek. Szeretek különböző anyagokat kombinálni és megismerni azokat, hogy tudjam, miként használhatom őket a tervezés során.

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– Szeretek az egyszerűségre és a funkcionalitásra törekedni. A tervezés során a forma kialakítására megy el a legtöbb időm, ha nem felel meg egy vonal vagy ív, addig alakítgatom, amíg meg nem találom a megfelelőt. Olyan szerethető formákra törekszem, amelyek ismerősek, mégis egyediek.

IMG_0225

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– Az OtthonDesign kiállításon a diplomamunkámban megtervezett Join’Crete termékcsalád egy elkészült darabja lesz látható. A tervezés és az éjjeliszekrény elkészítése során Boldog Anita, az AB concrete design alapítója és Bergovecz László, a Fészek Részek tervezője volt segítségemre. Az általuk használ két alapanyagot, a betont és a rétegelt lemezt kombináltam az asztalokból álló termékcsaládban. A betontól, mint bútoralapanyagtól sokan idegenkednek. Izgalmas kihívás volt, hogy a „meleg” hatású faanyagot megfelelő arányban vegyítsem a „hideg” betonnal.

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Pályakezdő formatervezőként számomra ez egy remek megjelenési lehetőség. Kíváncsi vagyok, hogy milyen fogadtatása lesz az éjjeliszekrényemnek. Remélem, hogy lesznek visszajelzések, amelyeket a további munkám során fel tudok majd használni. 

16295364_1449653975045396_1261095366_n 16251444_1449593255051468_1152589903_o

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Sikernek tartok minden olyan tervet, amelyet sikerült prototípus szintjén elkészítenem. A Join’Crete éjjeliszekrény, és Pólya Kingával együtt elkészített Vabola lámpacsaládra vagyok a legbüszkébb.

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Pár éven belül szeretnék saját vállalkozásba fogni. Egyedi bútorokat akarok tervezni és kivitelezni. Mindemellett bútorfelújítással és kárpitozással is szeretnék foglalkozni. Rengeteg olyan bútor van, amelyet kidobásra ítélnek, pedig egy kis munkával újjá és egyedivé varázsolhatóak.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Jelenleg több projekten dolgozom egyidejűleg. Saját tervezésű füzeteket készítek, kisállatok számára tervezek bútorokat, és egy ergonomikus íróasztal kidolgozása is folyamatban van.

md_banner_2017_628x96-01