Design Hét Budapest – Nyitott Stúdiók – Fablab

A FabLab Budapest nyitott innovációs műhely, egy olyan gyártástechnológiai könyvtár, ahol a 3D nyomtatók, CNC marógépek és lézervágók mellett egy asztalos műhely is helyet kapott. A Design Hét Budapest Nyitott Stúdiók programjának érdeklődői megismerkedhetnek a műhelyben zajló folyamatokkal, emellett bemutatkozik az AB concrete design és a Fabatka márka is.

design_het_fablab_05

A FabLab Budapest egy nemzetközi hálózat részét képező nyílt innovációs műhely; olyan közösségi kezdeményezés ahol bárki hozzáférhet technológiákhoz, melyek korábban csak ipari kölrülmények között voltak elérhetők és egy közösséghez, melyben megoszthatja ötleteit és inspirálódhat.

A műhelyt és a benne található gépeket, eszközöket használati díj fejében bárki használhatja, amennyiben a műhelyben készült dolgokat dokumentálja és hajlandó megosztani másokkal is. (A műhely használata akkor is biztosított, ha valaki valamilyen okból titokban szeretne dolgozni. Magasabb használati díj fejében titoktartást és diszkréciót biztosít a FabLab.) 

design_het_fablab_017 design_het_fablab_018 design_het_fablab_014

A FabLab célja olyan eszközpark biztosítása, mely alkalmas bármilyen, tömegtermelésre érett, technológiai végtermék prototípusainak, egyedi termékeinek előállítására; ugyanakkor kiszolgálja a hobbibarkácsolók igényeit is, akik csak saját célra alkotnak, készítenek termékeket, vagy még konkrét cél nélkül szeretnék megismerni az anyagokat, technológiákat. 

design_het_fablab_019

A FabLab olyan inspiratív, alkotó tér, ahol ötletek születnek és megvalósulnak, ahol mindenki tanulhat és taníthat. Sok esetben a felhasználók már létező projektötlettel keresik meg a műhelyt, melyek kivitelezésében és megvalósításában kérnek segítséget, s igénybe veszik az infrastrukturális adottságokat. Emellett egyre gyakoribb az is, hogy a FabLab-ben véletlenszerű ismeretségek köttetnek, a legkülönbözőbb területek képviselői találkoznak össze és segítenek egymásnak új színben, más oldalról látni az őket foglalkoztató problémákat. Workshopokkal, tanfolyamokkal igyekeznek megosztani és terjeszteni a tudást, amely újabb innovatív és kreatív ötletek forrása lehet. 

design_het_fablab_013

A FabLab azonban nem csak egy nyitott műhely, alapvetően non-profit célokkal, mint a technológia demokratizálása, a DIY (do it yourself – csináld magad!) és az open knowledge elvek és mozgalmak hirdetése, terjesztése; hanem egy magasan képzett szakértői gárdát összefogó szervezet is, amely bérmunkában is vállalja komplex, innovatív, tudásalapú projektek menedzselését és kivitelezését, valamint saját ötletek alapján saját projekteket is generál, melyekhez befektetőt keres vagy próbálja piacra dobni. A FabLab legalapvetőbb célja a hazai innovációs közösség aktiválása és katalizálása minden téren és lehetséges csatornán, és annak bekapcsolása a nemzetközi véráramba, a nemzetközi FabLab hálózatba.

Ha szeretnétek megismerkedni a FabLab alapítóival és a rendelkezésre álló technológiákkal, látogassatok el az Eötvös utcai műhelybe a Nyitott Stúdiók programsorozat keretében!

HELYSZÍN: FabLab Budapest
CÍM: 1067 Eötvös utca 29.
IDŐPONT, STÚDIÓLÁTOGATÁS: október 6., 11. és 13., 18:00-20:00
FABATKA WORKSHOP: október 7., 10:00-14:00
AB CONCRETE DESIGN WORKSHOP: október 14., 10:00-14:00
RÉSZTVEVŐK SZÁMA: alkalmanként max. 8 fő
REGISZTRÁCIÓ: hello@fablabbudapest.com (Stúdiólátogatás és Fabatka workshop), info@abconcretedesign.hu (AB concrete design workshop)