Design Hét Budapest – Nyitott Stúdiók – Kortárs Építészeti Központ

A Design Hét Budapest ideje alatt a Kortárs Építészeti Központ egész héten várja az érdeklődőket! Nyílt hetet tartanak ugyanis, melynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a coworking iroda csapataival, többek között a Nanvízió vagy a Batlab építész stúdiók munkatársaival. A hét folyamán kipróbálhatjátok, milyen a KÉK közösségi irodájában dolgozni, válogathattok a Lars Müller kiadó pop-up könyvesboltjának kínálatából, esténként pedig további izgalmas programok várnak!

_DSC7474-3

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ független szakmai szervezet, amely az építészet oktatását, megismerését és fejlesztését kívánja előremozdítani a lehető legszélesebb szakmai és szakmán kívüli környezetben. Céljuk, hogy megteremtsék a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumát, és a széleskörű nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegyék az építészet, városfejlesztés kortárs kérdéseit.

_DSC7450

_DSC7435 _DSC7427

A 2006-os alapítása óta eltelt években a KÉK számos egyedülálló kezdeményezést indított el. A 2008 óta megrendezett Budapesti Építészeti Filmnapok a régió első építészeti filmfesztiválja, amely 2016-ra Európa második legnagyobb ilyen eseményévé nőtt. A 2008-ban, 2010-ben és 2013-ban megrendezett Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál a maga nemében egyedülálló kezdeményezésként jött létre. A 2009-2010-ben létrehozott, Budapest és Pécs építészetét bemutató artur.org.hu 2010-ben World Summit Youth Awardot nyert.

A centenáriumukat ünneplő budapesti házak megnyitására létrehozott Budapest100 fesztivált 2013-ban a brit The Guardian Európa legjobb kulturális eseményi között említette, a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung pedig a „Legszebb városi ünnep” témában ismerte el. A KÉK legsikeresebb kezdeményezései közé tartozik a közösségi kertészkedés budapesti elterjesztése is. A 2010-ben kezdeményezett program keretében jött létre többek között a Millenáris Parkban található ún. Lecsós Kert, a VIII. kerületi Leonardo Kert, valamint Budapest legnagyobb, 2600 négyzetméteres közösségi kertje a Soroksári úton.

_DSC7418

Tevékenységük szerves része az a kutatói és tanácsadói munka, amelyet önkormányzatok és a piaci szféra számára végeznek, elsősorban városrehabilitációs, ingatlanfejlesztési, illetve turisztikai és környezetvédelmi témákban. Mindemellett különböző szakmai hálózatokban, nemzetközi együttműködésekben vállalnak szerepet; kurátorank publikációin keresztül pedig számos hazai és nemzetközi szakmai médiumban nyilvánítanak véleményt.

A KÉK Design Heti programjairól a KÉK Facebook oldalán olvashattok részletesen!

Fotók: Rácmolnár Milán