Design Hét Budapest – Nyitott Stúdiók – Back2Bag

Sok olyan helyzet merül fel mindennapjaink során, amely designgondolkodást és kreatív válaszokat kíván. Ilyen a fenntartható megoldások kitalálása, a környezetvédelmi kérdésekre való innovatív reagálás vagy éppen a mérhetetlen mennyiségű hulladék újrahasznosítása. Ezek nagy kihívást jelentenek, amelyek felé gyakran kis lépésekben vezet az út, először a saját helyzetből, problémákból kiindulva. A Design Hét Budapest Nyitott Stúdiók programjának keretében ellátogathatunk a Back2Bag műhelyébe is, ahol roncs autók anyagainak újrahaszonsításával készülnek különleges táskák és kiegészítők.

A Back2Bag történetének kezdete a Mandy Car autóbontóval indul, ahol számtalan kocsi fejezi be életét. Bár az autók abszolút funkcionális tárgyak, erős esztétikai minőséggel is rendelkeznek, hiszen sokak számára kiegészítő társként szolgálnak akár hosszú éveken, évtizedeken át. A járműtervezésben ismert precíz minőség egészen a részletekig kihat – olyan elemekig, mint a különböző kárpitok, bőrök alapanyagának kialakítása. Ezek azonban ugyanúgy hulladékká válnak, amikor egy autó bontóba kerül – akkor is, ha sértetlenek. A Back2Bag alapítói – egyben a Mandy Car vállalkozásának tagjai – számtalan ilyen anyagot forgatva kezdtek el azon gondolkodni, vajon milyen további lehetőségeket rejthetnek. A helyzetet még színesebbé tette, hogy egy évekkel ezelőtti légzsák-botrány miatt rengeteg megsemmisítendő légzsákot kapott a cég, amelynek biztonságos felrobbantására sikerült olyan módszert kidolgozniuk, amivel a légzsákok egyébként kellemes pasztell színekben játszó vászna sértetlen marad.

Az anyagok tesztelése során szépségük mellett ellenállóságuk is feltűnő volt, így a márka alapítóinak fejében funkcionális és divattárgyak kezdtek formálódni. Ennek a kettős szerepnek az ötvözése legegyértelműbben a táskákban jelenik meg – így került egyre több táskaterv papírra. A márka missziójának részeként az újragondolt esztétika mellett kimondottan környezetbarát termékek születtek, hiszen olyan anyagok szolgáltak alapul, amik egyébként szemétbe kerültek volna.

A Back2Bag a kezdetek óta töretlenül kísérletez, tesztel, közben pedig keresi a növekedés lehetőségeit. Minden táska saját történettel rendelkezik (ahol tudható, hogy kitől és hogyan került be a felhasznált autó) és minden táska szívből születik. ABack2Bag csapata a Design Héten három nap, naponta 2 turnusban fogadja a látogatókat egy igazán rendhagyó helyszínen, a Mandy Car autóbontóban (1158 Budapest Késmárk u. 8-10.), ahol az alapítók örömmel mutatják be a készítés fázisait, valamint mesélnek a márka apróbb és nem is annyira apró történéseiről.

Nyitott Stúdió alkalmak:

október 6., 10:00-14:00

október 10., 12:00-16:00

október 18., 12:00-16:00