Design Hét Budapest – Nyitott Stúdiók – Paper Up!

Koralevics Rita képzőművész-grafikus újrahasznosított papírból készít vázákat, kaspókat, lámpaburákat Paper UP! márkanéven. A termékek mindegyike egyedi, kézzel előállított darab. A papír összetételének különbözősége és a formázás mikéntje mindig más és más, így  egy-egy tárgytípuson belül sincs két egészen ugyanolyan darab.

_DSC6273 _DSC6248 _DSC6256

Az elmúlt évek során a márka kollekciója letisztult, a festett tárgyak helyett a természetes földszínek és a minimalista design került előtérbe. Legalább egy valami azonban vátozatlan: az újrahasznosítás jegyében a Paper Up! termékeinek papírmasszája nyomdai hulladékból készül, a masszához cellulóz alapú ragasztót, esetenként fűrészport keverve jön létre a végleges kevercs. A kiszáradt tárgyak felületkezelése vizes bázisú, vagy műgyanta alapú lakkal történik, ami vízzáró réteget képez a tárgyakon, így azok mérsékelten vízállóakká válnak.

_DSC6245 _DSC6210 _DSC6209

Hogy hogyan történik mindez? Hogyan kerül feldolgozásra, újrahasznosításra a hulladék? Milyen kísérletek zajlanak a háttérben? A Paper Up! műhelyében ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a Design Hét Nyitott Stúdiók programjának keretében, ahol Koralevics Rita személyesen mutatja be, milyen sokféle használati tárgy készülhet papírból, a megfelelő technika segítségével.

_DSC6201 _DSC6205

HELYSZÍN: Paper Up műhely

CÍM: 1163 Cziráki u. 26-32. (EMG Ipari Park, érdeklődni a portán)

IDŐPONT: október 10, 16:00-19:00, október 14., 11:00-15:00

RÉSZTVEVŐK SZÁMA: alkalmanként max. 10 fő

REGISZTRÁCIÓ: korarit@gmail.com

Fotók: Rácmolnár Milán